Po korakih: flambiranje sadja

Kdor uživa ob vonju upihnjene svečke na torti, rad opazuje plamene v kaminu ali prepeva pesmi ob tabornem ognju in kdor ljubi romantično ozračje ob svečah, se bo verjetno v tem članku našel. Pa seveda tudi drugi, ki bi se radi preizkusili v čem posebnem.

Flambiranje je postopek, ko že pripravljeno jed prelijemo z žgano pijačo in prižgemo. Torej, zakurimo ogenj. Žareč plamen naenkrat objame jed in jo tu in tam opeče. Ker flambiramo navadno sladice, sladkor v njih malce karamelizira, zato dobijo čudovit okus, po sladkem in po alkoholu. Povrhu je flambiranje videti zelo slovesno in goste prav gotovo navduši, zlasti če delo opravimo v rahlo zatemnjeni sobi.

Ta postopek priprave hrane lahko uporabimo za različne jedi, tudi mesne in zelenjavne, čeprav prednjačijo sladice. Klasične flambirane sladice so flambiran sladoled in flambirane palačinke crepe Suzette, največkrat pa flambiramo samo sadje. Okus sladkega sadja in alkohola je vendar prijetno skladen.

Priporočamo še: Po korakih: kremšnite

Kateri alkohol je primeren?

Za flambiranje so primerne pijače z velikim deležem alkohola (vsaj 40 odstotkov): žganje, rum, konjak, viski in nekateri likerji. Najbolje je izbrati aromatično alkoholno pijačo, saj si želimo, da sladico obogati s svojim vonjem in okusom. Vino, pivo in penina niso primerni za flambiranje, ker vsebujejo premalo alkohola. Če jih želimo vseeno uporabiti, jim moramo primešati kar precej žganja.

Vročina in hitrost

Pomembno pri flambiranju je, da mora biti jed, ki jo nameravamo flambirati, zelo vroča, ker to delo precej pospeši. Prav tako segrejemo alkoholno pijačo, preden jo prižgemo, ali jo vlijemo v ponev in previdno segrejemo kar na štedilniku. Kajti pri flambiranju največ velja hitrost. Mečkanje in nestrpno čakanje na plamene gasi navdušenje pri gostih. Še tako mogočen ogenj po nekaj minutah nestrpnega čakanja žal ne odtehta hipnega presenečenja.

Flambiranje za kuharja ni tako težavno. Postopek je hiter, preprost in varen, če seveda upoštevamo nekaj varnostnih pravil. Nasprotno je precej zapleten za fotografiranje, vendar tega verjetno (pogosto) ne boste počeli za objavo. Raje se prepustite doživetju in okusu, nekaj sekund trajajoče modrikaste plamene pa shranite v možganski spomin.

Varnost je na prvem mestu

Nikoli ne prilivamo alkoholne pijače iz steklenice h gorečemu alkoholu v ponvi, ampak šele, ko ogenj ugasne, sicer je to zelo nevarno početje.

Flambiranja se lotimo ustrezno oblečeni. Daljši rokavi s čipkami ali resicami niso primerni, prav tako ne razni okrasni šali, saj pri neprevidnem ravnanju lahko hitro zagorijo. Daljše lase spnemo.

Flambiramo vedno na varni razdalji od obraza, pohištva ali predmetov (napa nad štedilnikom!), ki bi se lahko vneli, ter vsaj meter od najbližjega gosta. Za predstavo pred občinstvom flambiramo na pomožni mizici ali servirnem vozičku.

Pojdimo po korakih

1. Sadje najprej dobro očistimo in po potrebi narežemo. Za flambiranje so primerne bolj čvrste vrste: ananas, pomaranče, hruške, breskve, jabolka, češnje, banane. Sadeže narežemo na enakomerno velike kose, češnjam le odstranimo pečko in pecelj.

2. Sadje v posodi potresemo s sladkorjem. Po želji ga začinimo s cimetom, vaniljo.

3. Za flambiranje sladic potrebujemo široko in dovolj visoko ponev z daljšim ročajem. Vanjo damo košček masla in ga nad šibkim ognjem raztopimo. Maslo da sladici prijeten okus, vendar s količino ne pretiravamo. Na raztopljeno maslo stresemo posladkorjeno sadje.

4. Plamen malce povečamo, sadje pomešamo in počakamo, da se nekoliko opeče oziroma poduši in sladkor raztopi. To navadno traja nekaj minut. Večkrat pomešamo, obračamo in oblivamo s sokom, ki se izloča.

5. Če želimo več omake, prilijemo sadni sok. Zelo primeren je pomarančni, lahko pa izberemo sok iz sadja, ki je glavna sestavina sladice. Za flambirane palačinke v omako s sadnim sokom položimo zložene palačinke, da se ogrejejo.

6. Posebej segrejemo alkoholno pijačo na okoli 60 stopinj in ogreto ob robu vlijemo v ponev, nato jo odstavimo. Ta korak lahko izpustimo in alkoholno pijačo v ponev nalijemo kar iz steklenice ter vse skupaj pustimo na štedilniku še nekaj sekund, da se pijača ogreje. Navadno računamo največ dve žlici močne žgane pijače na osebo. Če pijača vsebuje manj alkohola, je bo verjetno potrebno nekoliko več.

7. Ponev odmaknemo z ognja. S prižgano daljšo vžigalico ali vžigalnikom na daljšem ročaju ob robu takoj prižgemo alkoholne hlape v ponvi, pri čemer ti zagorijo. Pazimo, da smo sami dovolj odmaknjeni, saj je ogenj včasih zelo močan in plameni visoki. Druga možnost je, da hlape prižgemo kar na štedilniku z vžigalico ali tako, da ponev malce nagnemo in hlape alkohola v njej prižgemo s plameni plinskega gorilnika. V teh primerih velja previdnost glede visečih omaric, nape itd.! Obstajajo pa flambirne zajemalke, v katerih ogreto alkoholno pijačo prižgemo in z gorečo prelijemo sladico v ponvi. Ta postopek je v rabi pri flambiranju sladoleda.

8. Če želimo, da več alkohola ostane v sladici, jo kmalu po prižigu pokrijemo s pokrovko ali prelijemo s hladno tekočino in tako zadušimo ogenj. Sicer pustimo, da ugasne sam od sebe, pri čemer alkohol izpari. Po potrebi sladico med gorenjem malce premešamo.

Priporočamo še: Po korakih: domače vlečeno testo

Fotografija: Getty Images

 

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana