Poglejte, kako se paradižnikovega olupka znebi eden najbolj priznanih chefov na svetu

Mojstrska poteza, s katero se izognemo potapljanju rdečih sadežev v vrelo vodo.

Imetnik treh Michelinovih zvezdic Alain Passard je leta 2001 s svojih krožnikov črtal rdeče meso, namesto tega pa v središče postavil zelenjavo. Je prvi na svetu, ki je v svoji restavraciji ponudil jedilni list, sestavljen izključno iz rastlinskih sestavin. V mnogih intervjujih je povedal, da je bila njegova nova zaveza logično nadaljevanje, saj se je o mesu že vse naučil. Označujemo ga za glavnega ambasadorja svetovne vegetarijanske kuhinje, njegova pariška restavracija L’Arpège pa velja za simbol ustvarjalnosti, ko gre za zelenjavo, sadje in drugo rastlinje.

Aktualno: Domača paradižnikova pasata na hitro (VIDEO)

Tudi mi ga zelo radi spremljamo, sploh na instagramu, kjer deli neverjetno praktične namige in nasvete, ki jih v večini še ne poznamo. Obožujemo prav vse, kar nas je naučil o pripravi piščanca – po njegovih navodilih je pogosto na mizi kot nedeljska pečenka. Vedno znova se čudimo, kako neverjetno lepo, enostavno in brez kakršnega koli balasta lahko ponudimo sadje in zelenjavo, da jedci dobesedno osupnejo.

Tokrat se je lotil elegantne solate, sestavljene iz skorajda prosojno tankih paradižnikovih rezin, obogatene z oljčnim oljem in solnim cvetom. Da se roke pri zoprnem odstranjevanju kožice ne bi utrudile preveč, predlaga večji oster nož, s katerim iz polovic te čudovite sestavine, ki je ravnokar v razcvetu, s tankimi zarezami izdolbemo meso. Najbolje, da si v spodnjih video izsekih natančno pogledate, kako se tega loti, nato pa pripravite solato v svojem stilu. Alain predlaga dodatek zelišč, čebulo ali šalotko, parmezan in mocarelo.

Priporočamo še: To je razlog, zakaj bananinih olupkov ne vržemo v smeti

Fotografija: Dariusz Banaszuk/Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana