Danes za kosilo: Polnjeni lignji

Spečemo jih na žaru oziroma v pečici, pazimo le, da ne bodo pretrdi, ali skuhamo v gosti paradižnikovi omaki.

Lignje pripravimo cele ali narezane. Užitni so telo in glava z lovkami, odstranimo le oči in zobe. Priprava lignjev je preprosta, edino, kar lahko gre narobe, je, da so trdi. Obstaja ničkoliko nasvetov in pravil, kako se temu izogniti. Nekateri prisegajo, da je treba sveže lignje pred uporabo zamrzniti. Izkušnje kažejo, da se trdota lignjev povečuje z dolžino pečenja oziroma toplotne obdelave. Vsekakor velja, da so pripravljeni hitro, na koščke narezani v nekaj minutah, celi pa nekoliko dlje. Tudi polnjeni, pečeni v pečici bodo gotovi v 15 minutah. Dobro se razumejo tudi z drugimi morskimi sadeži, s kozicami in školjkami, na primer v rižoti ali na buzari.

Sestavine za 4 osebe

– 1 kg lignjev
– pol kg blitve
– 2 stroka česa
– 10 dag pršuta
– 1–2 žlici krušnih drobtin
– olje
– peteršilj
– 1 dl belega vina
– sol, poper

Priprava

1. Nasekljane lovke na hitro prepražimo na olju. Zalijemo z vinom, in ko to izpari, dodamo na koščke narezano poparjeno blitvo, nasekljan česen, drobtine, peteršilj, sol in poper ter koščke pršuta. Pražimo še nekaj minut. Nadevamo lignje in jih zapremo z zobotrebci. Pečemo v pečici približno 15 minut na temperaturi 200 stopinj C ali na žaru.

2. Polnjene lignje lahko tudi skuhamo v paradižnikovi omaki. Naložimo jih v posodo, zalijemo z omako in kuhamo od 15 do 20 minut.

Besedilo: A.K.
Naslovna fotografija: Thinkstock/ALLEKO

Preverite še: Meso naj bo čvrsto, oči pa črne in sijoče

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.