Sestavina, ki neverjetno izboljša paradižnikovo omako

Vsi se strinjamo, da je domače najboljše, zato v sezoni paradižnika še toliko raje skuhamo svojo omako in mezgo na zalogo. A pogosto se nam zgodi, da je okus povsem enodimenzionalen ali prekisel. Kako si pomagati?

Paradižnikova omaka je osnova vsake kuhinje. Recept smo že delili z vami in že nekaj let se marsikdo loti kuhanja tako, da najprej prepraži soffritto, to je mešanica čebule, zelene in korenčka. Prav ta trojica doda globino in aromo, ki jo naše brbončice iščejo v vsaki jedi. Ker je sezona paradižnika, ko je ta najbolj sladek, bi takšna receptura vendarle morala zadostovati. Vsak kuhar bi nam namreč povedal, da je osnova dobre omake preprosto zelo kakovosten paradižnik. A če kuhamo s tistimi iz trgovine, je zgodba nekoliko drugačna.

Na spletu ali v literaturi pogosto preberemo, da moramo omaki iz paradižnika dodati:

  • žličko sladkorja, ki uravnovesi kislost,
  • ščep sode bikarbone, ki nevtralizira kislino,
  • balzamični kis za sladkobo in globino okusa,
  • korenček za naravno sladkobo.

Na portalu Food & Wine pa so preskusili še en trik, za katerim, kot pravijo, stojijo stoodstotno. Sestavina, ki čudežno deluje v paradižnikovi omaki, je dodatek, ki nam vsem zelo smrdi in marsikoga odbija.

Ribja omaka, resno?

Žal, to je ribja omaka. Poznate jo predvsem tisti, ki radi kuhate po azijskih recepturah. Vi tudi veste, da je to zares ključna sestavina in jo zagotovo imate na kuhinjski polici poleg sojine omake. Tako pospravljeno in pripravljeno za nakup pa jo najdete tudi v trgovinah, tistih bolj založenih, specializiranih ali na spletu. Ustekleničena tekočina neprijetnega vonja je polna umamija, slanega mesnega okusa, saj je narejena iz inčunov, ki se jih fermentira več mesecev, celo let, nato pa iz njih iztisne tekočino. Pri kuhanju paradižnika je pomembno le, da skrivno sestavino (1 žlica na 2 litra paradižnika) dodate vsaj 15 minut pred koncem kuhanja. Če jo boste primešali na koncu, bo imela jed okus po ribah, česar nočemo!

Pojavi se še vprašanje, kako ribjo omako nadomestiti? Lahko se poigrate kar z inčuni. Na začetku kuhe jih razpustite med čebulo in česnom. Pa ne pretiravajte s količino.

Poskusite in nam sporočite, ali deluje 😉

Priporočamo še: Izvrstna paradižnikova mezga iz pečice, ki je naš letošnji favorit

Fotografija: Roxiller/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana