Pravila, kako kombinirati različne oblike testenin in omake

Kaj bo danes za kosilo? Testenine!

So ena od tistih jedi, ki se na domačem jedilniku pojavi zelo pogosto. Hitro pripravljene, raznolike in odlične za kombiniranje. Na našem krožniku se znajdejo tudi večkrat tedensko. Nešteto naših receptov najdete tukaj. In ko smo ravno pri kombiniranju: testenine se ujamejo skoraj z vsemi živili.

Gotovo poznate ljudi, ki vsem oblikam pravijo pašta. Nekateri pa vsako testeninsko jed okličejo za makarone. Ali špagete. No, nobeden od njih nima prav, saj med testeninami ločimo kar nekaj vrst. Razlikujejo se po obliki in velikosti, posledično pa tudi po tem, h kateri omaki se najbolj podajo.

Pa veste, kakšna so pravila? Da se boste v trgovini lažje orientirali, v oklepajih navajamo tudi italijanska imena.

Dolge in tanke testenine (linguine, vermicelli, spaghetti)

Takšne testenine se bodo najbolj podale k omakam, ki so osnovane na maščobi, torej olju ali smetani. Prav tako so odlična kombinacija s paradižnikovimi omakami, z morskimi sadeži, podajo se k buzari, recimo.

Dolgi rezanci in ploščate testenine (pappardelle, fettuccine, mafaldine, farfalle)

Rezanci se najbolje podajo h gostim, močnim, mesnim ali smetanastim omakam. Preizkusite jih z bolonjsko ali podobnimi polivkami.

Školjke (conchiglie, lumache)

Tovrstne testenine z žepkom so odlične zato, ker se napolnijo z omako. Najbolj se ujamejo s smetanastimi in mesnimi omakami. Če kuhate goste in težke omake, se bodo te gotovo lepo oprijele školjkic. Če dodamo v omako grah, koruzo, korenček, koščke slanine ali rikoto, se spomnite na to vrsto.

Svedri (fusilli, trofie, strozzapreti, caserecce, gemelli)

Svedrčki se bodo najbolje ujeli z zeliščnimi omakami, takšnimi, kot je na primer pesto. Goste, a lažje in gladke omake (brez večjih delcev) se bodo namreč lepo razporedile po strukturi testenin in pričarale odličen okus.

Cevke (penne, rigatoni, macaroni, paccheri)

To skupino najpogosteje imenujemo kar makaroni. Odlično se podajo k zelenjavnim omakam, bolonjski omaki, raguju ali drugim gostim polivkam, najboljša pa je tudi za pečenje. Če si želite gratiniranih testenin, bodo penne ali rigatoni najboljša izbira.

Majhne testenine (orzo, fregola, canestrini, stelline)

Testenine, ki so velike približno kakor zrno ali dve riža, se bodo najbolj podale v juhe in enolončnice. Prav tako bodo svojo vlogo odlično odigrale v testeninskih solatah. Z omakami pa jih ne mešamo pogosto.

Polnjene testenine

Polnjene testenine imajo že same po sebi veliko okusa, zato jih lahko postrežemo z le malce oljčnega olja ali stopljenega masla. Seveda jih lahko prelijemo tudi z bogatejšo omako, a v tem primeru moramo biti pozorni, da se polnilo testenin lepo ujema z okusom omake.

In še nasvet. Omaka se najbolj oprime hrapavih testenin, zato jim med kuhanjem ne dodajajte olja, saj se bo tako ustvaril film, zaradi katerega bo omaka drsela s testenin. Prav tako je bolje kupiti ročno izdelane testenine, saj so tiste, ki jih proizvede stroj, manj hrapave.
Preberite še: Najboljši recept za testenine iz treh sestavin, ki jih obožujejo Rimljani

Fotografija: Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana