Pravila kombiniranja vina in sira, ki jih morate poznati

So kakšna stalna in zanesljiva navodila, kakšno vino postrežemo h kateremu siru? In seveda, je mlado vino primeren par?

Mlada vina

Ne zavlačujmo: sir in mlado vino nista neprimerna kombinacija. Ostala vam bosta v prijetnem spominu že zaradi okoliščin, v kakršnih ponavadi pijemo mlada vina: sproščena druščina, ki se veseli življenja in ki je togost in kompliciranost vsakdanjika odložila v predsobi. Takšno je tudi mlado vino, katere koli barve: živahno, osvežujoče in poskočno – zato ga ne smemo kombinirati s siri, ki so zelo zorjeni, kajti učinek bi bil nasproten: tak sir bi ob tako mladem in živahnem vinu postal neprivlačno star, vino pa, nasprotno, nerelevantno in frivolno. Kar zamislite si tak človeški par nasprotnih spolov … Imenitno pa se mlado vino običajno ujema z obema najbolj znanima francoskima mehkima siroma z belo plesnijo, briejem in camembertom.

Preberite tudi:nAbeceda vinskih omak z Janezom Bratovžem

Temperatura postrežbe

Navdušenje do mladih vin je ponavadi sezonsko, kajti v manj kot treh mesecih izginejo tudi s polic. Kako bomo kombinirali sir in vino potem, ko se bomo vrnili k nemladim? Da moramo oboje postreči na pravi temperaturi, najbrž ni treba posebej poudarjati, kajti neprava bo obema spremenila lastnosti, ki smo jih upoštevali pri teoretičnem kombiniranju. Za vino se boste pozanimali glede na to, kar imate, sir pa boste postregli na sobni temperaturi, kar pomeni, da ga bo treba pravočasno vzeti iz hladilnika.

Stopnja alkohola narekuje vrsto sira

Naslednje osnovno pravilo: pogledamo etiketo steklenice in najdemo podatek o volumenskih odstotkih alkohola. Če tam najdete številko 12 ali manj, potem je to vino, ki potrebuje spremljavo sira nežnega okusa. Številke nad 14 in največkrat tudi 13 pa pomenijo, da boste morali ponuditi enega od sirov, ki tudi sami premorejo intenzivnejši okus.

Velika (draga) vina

Najbolj je pomembna izbira, kadar imamo na mizi kakšno zares veliko vino – berite: drago. Tu si napak ni dobro privoščiti. Velika vina so kompleksna, močne osebnosti, ki je potrebovala svoj čas, da se je naredila, oblikovala in obklesala. Zato začnite iskati med staranimi siri, kajti tudi ti imajo za sabo podobno zgodbo: med dolgotrajnim zorenjem jih je zapuščala voda, občutimo jih kot bolj mastne in tako lahko mirno stopijo ob bok taninom, ki jih ponavadi ponudijo velika rdeča vina.

Preberite tudi: Teh napak nikakor ne smete početi pri shranjevanju sira

Posebni siri s plesnijo imajo radi sladka vina

Če pa imamo doma najprej sir, ki jim vsi prisojamo, da so taki posebneži, da jih je težko obvladati, dober primer so tisti z modro plesnijo, moramo vedeti, da bo treba izbrati hudo sladko vino, desertno, tudi predikat. Zaradi tega vam v ušesih najbrž odzvanja besedna zveza »port in stilton«.

Geografsko poreklo

Zelo dobro navodilo, ki ga velja upoštevati, je tudi, da je najbolje izbirati vina, ki spadajo skupaj po geografskem izvoru. Ker prihaja december, ko ljudi na splošno gurmanske življenjske radosti bolj zanimajo, poglejmo, preden se ozremo k slovenskim, še nekaj tujih primerov, če se znajdete v trgovini, ki ima tako dobro založeno delikateso s siri kot vinske police. Če si boste zaželeli duha burgundca in kupili modri pinot, bo najbolj varna izbira grojer, sicer švicarski sir, ampak iz kantonov, ki so prav blizu meje, tako kot je blizu meje na drugi strani Burgundija.

Če boste mislili, da je dan za drugo klasiko v slogu bordojcev in boste izbirali med cabernet sauvignoni in merloti, povprašajte po kakšnem dobrem staranem kravjem siru, dobra gavda bo pravzaprav čisto na mestu, čeprav izvorno prihaja iz Nizozemske.

Samo še tretji namig: če ugotovite, da se vam vseeno ne da toliko ukvarjati s tem kombiniranjem, vzemite velik kos dobrega staranega parmezana. Redkokoga bi našli, ki vam ne bi potrdil: ta sir je za kombiniranje res priročen, prenese tako belo in rdeče vino močnejšega telesa kot rdeča, ki imajo več taninov.

Kaj pa slovenski siri?

Ker smo že v uvodu priznali skromno ponižnost ob množici različnih okusov, ki smo jih našli že samo pri slovenskih sirih, je treba priznati tudi, da je skoraj nemogoče vse popisati in jim določiti primeren vinski par. Lažje je za sire, ki imajo zaradi evropskih zaščit bolj predvidljivo in prepoznavno sestavo in okus. V Sloveniji imamo zdaj širi: nanoški sir, mohant, tolminc in bovški sir.

Tolminec in nanoški sir

Tolminc je trdi sir iz polnomastnega kravjega mleka, zori od dveh mesecev do enega leta ali več, okus pa največkrat opisujemo s pridevnikoma sladek in pikanten. Ta sir sodi v isto skupino kot nanoški, ki je prav tako iz kravjega mleka, zato za oba veljajo podobna okvirna priporočila: če je dobro zorjen, bi zelo verjetno čutili zadovoljstvo ob kombiniranju z rdečim vinom, ki pa mora biti elegantnejše, z mehkimi, zrelimi tanini.

Pri mlajših nanoških in bovških sirih bi vam poznavalci verjetno svetovali bela vina: nežnejši ko je po okusu, nežnejše naj bo tudi vino. In ker smo že prej rekli, da je izredno pametno izbirati vina in sire, ki tudi po geografskem izvoru sodijo skupaj: Nanos se vzpenja na vhodu v Vipavsko dolino. Je kdo rekel pinela in zelen? Nezorjen tolminc bi se dobro počutil tudi ob izrazitejših belih vinih. Tako nanoški kot tolminc pa sta deloma primerljiva z italijanskim sirom montasio, ki ga pijejo s sauvignonom in sivim pinotom.

Priporočamo: Kako pravilno hranimo sire

Bovški sir

Bovški sir je, kot vemo, največkrat ovčji, včasih mu dodajo manjši delež kravjega ali kozjega mleka, in ker tudi ta zori od dva meseca tja do dve leti, izbiramo vino glede na stopnjo zorjenosti – v vsakem primeru gre za aromsko močnejšo kategorijo, vendar bi vam vinski svetovalec tudi tu priporočil belo, najbolje z zaznavno sadnostjo in začimbo, srednjega telesa, nikakor omledno. Bolj ko je bovški sir zorjen, bolj lahko posegate tudi po rdečih vinih, vendar mi ne bi iskali svežosti in kisline, marveč umirjenost, tudi pri taninih.

Kaj pa posebnež, mohant?

Je treba zapisati, da je poznan po močnem vonju in okusu, sicer pa gre seveda za mehki sir, ki ne bi bil tak, kot je, brez dragocenega prispevka znamenite krave cike. Okus je pikanten, marsikdo ga ne prenese, ker je tudi oster, še več je takih, ki se mu ognejo zaradi vonja. Je pa dober primer za zgodbo o ujemanju sira in vina: siri, ki imajo tako močno izražen značaj, potrebujejo nekaj enako močnega na drugi strani, kar uravnoteži posamezne izstopajoče elemente okusa.

Uradni predlog za sire iz tega spektra bi bila močna bela, aromatična vina, ki morajo biti sposobna dolgega obstanka v ustih. Nekaj, kar nastane iz sort traminec ali muškat, pride najprej na misel ob tem siru.

In za konec: mi ne bi pripravljali sirnih plošč. Na njih je ponavadi vsepovprek naloženega toliko, da je z vinom nemogoče slediti. Večji vtis boste naredili z idealno izbiro samo enega para.

Priporočamo še: Napake, ki jih počnete, ko na kosilo povabite goste

Fotografija: Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed