Živila, ki jih nikoli ne smemo pospraviti v hladilnik, in vsa pravila za shranjevanje hrane

Raziskava britanske zveze za zaščito potrošnikov Which? je pokazala, da samo eden od petih anketirancev prebere navodila za pravilno shranjevanje živil.

Če v družinah izbruhnejo prepiri glede uporabe ščetke za zobe, bi lahko v zakonih zavrtelo tudi glede vprašanja, kam se pravilno pospravi kečap, ko je pica pospravljena v želodec. Da bi se izognili večjim količinam zavržene hrane, moramo brati navodila za pravilno shranjevanje in se jih držati.

Preberite tudi: Kuhanje v »karanteni«: Čudovite jedi, ki jih lahko naredimo iz pločevinke fižola

Nekaj v hladilnik, drugo v shrambo

Kampanja Love Food Hate Waste ima precej obsežen seznam, na kakšen način in kako bi morali shranjevati določena živila. Med drugim bi morali kupljena jajca hraniti v hladilniku – in ne na polici v shrambi. Banane in svež ananas spadajo v skledo za sadje, medtem ko drugo sadje in zelenjava dalj časa preživijo v posebnem predalu v hladilniku. Pred kuhanjem pa pustite, da se ogrejejo na sobno temperaturo, še svetujejo na spletni strani kampanje Love Food Hate Waste.

Krompir in čebula sodita v temen prostor, najbolje v košaro za zelenjavo in kakšno vrečo iz tekstila. Razen mlada čebula – to raje pospravite v hladilnik. Sojino omako, kečap, gorčico, oljčno olje in vložene kumarice naj na ponovno uporabo počakajo v kuhinjski omarici ali v omarici v shrambi, daleč proč od sončnih žarkov, tudi če je na embalaži navedeno, da jih po odprtju shranjujte v hladilniku, svetuje Which?.

Foto: Getty Images

Pravilno shranjevanje je ključno

»Pravilno shranjevanje podaljša rok uporabe številnim živilom,« pojasnjuje predstavnica kampanje Love Food Hate Waste Helen White za britanski časnik Guardian. »Če boste kruh hranili v hladilniku, kmalu ne bo več okusen. Če boste jabolka hranili v skledi za sadje, bodo postala zgubana. Spravite jih v hladilnik in navdušeni boste, koliko časa jih boste lahko jedli takšne, kot ste jih prinesli iz trgovine,« je še dodala.

Pesto, majoneza, avokado, maslo in razne pomake bodo trajale dlje, če jih boste shranili v hladilnik. Medtem ko bodo med, kruh, razna peciva, zrna, oreščki, torte in kruhki okusni in užitni tudi, če jih boste shranili v plastične posode s pokrovom nekam v hladnem in temnem prostoru.

Foto: Getty Images

Uporabno najmanj do/porabiti do

Na Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da se naučimo razlike med uporabno najmanj do in porabiti do. Kadar je živilo označeno z »uporabno najmanj do« (na primer jogurt, konzerve), bo to živilo ob pravilnih pogojih shranjevanja uporabno tudi po navedenem datumu. Pri uživanju hrane moramo zaupati tudi svojim čutom – če se nam hrana zdi pokvarjena, potem je ne uživajmo. Kadar je živilo označeno z navedbo »porabiti do« (na primer sveže meso), pa moramo tak izdelek po navedenem datumu obvezno zavreči, saj morda ni več varno za uživanje, še navajajo na ZPS.

Temperatura v hladilniku se giba vse od 0 stopinj Celzija do 15 stopinj Celzija. Najnižja je na dnu hladilnika (od 0 do 4 stopinje Celzija), kamor shranjujemo meso, ribe, morske sadeže in narezke. Na sredini je temperatura od 4 do 6 stopinje Celzija, zato tja shranjujemo mleko, mlečne izdelke, jajca in izdelke v napisom »po odprtju hranite v hladilniku«. Na vrhu hladilnika je temperatura od 7 do 8 stopinj Celzija, ravno dovolj za shranjevanje ostankov kuhanih obrokov, pijače in svežih začimb. V vrata hladilnika shranjujemo sokove, napitke, omake, maslo in marmelado, saj je temperatura od 10 do 15 stopinj Celzija primerna za shranjevanje omenjenih živil.

Pametne naprave, na pomoč!

Za pozabljivce je na trgu že več pametnih naprav, ki pomagajo pri pravilnemu shranjevanju živil, spremljajo inventar v hladilniku in opozarjajo, ko pozabimo zapreti vrata hladilnika. Pametna naprava Insider fotografira notranjost hladilnika in prek pametne aplikacije uporabniku sporoči, kaj mora kupiti v trgovini, hkrati pa ga tudi opozori, če je pozabil zapreti vrata hladilnika. Egg Minder šteje, koliko jajc imate in katerim se izteka rok uporabe. Milkmaid, v katero prelijete mleko, spremlja količino in stanje tekočine ter vas opozori, da je čas za obisk trgovine. Kot slovenski proizvod pa je Fresco Control, naprava, ki pomaga pravilno shranjevati izdelke (glede na zahtevano temperaturo), spremlja njihov rok uporabnosti po odprtju in na to opozori kupca.

Priporočamo še: WeeBee: Poklicni vojak na trgovske police postavil med s konopljo

Naslovna fotografija: Getty Images

Tjaša Sterle Polak

Novinarka iz vasi pod Stolom. Med hribi pogrešam morje, na plaži pa gore. Pogovarjam se z živalmi in kuharskimi recepti, ki mi ne uspejo, a se vztrajno trudim, ker preveč rada jem.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana