Presenečeni boste, s katerim pripomočkom smo naredili to obliko kruha

Namig, če ste se naveličali osnovne različice kruha lenuha.

Spomnimo recept za kruh brez gnetenja: tri skodelice, kar je približno 370 g moke, skodelica in pol (pribl. 3,2 dl vode), pol žličke suhega kvasa ter žlička in pol soli. To samo premešamo in pustimo, da dvanajst ali več ur fermentira, potem pa spečemo v zelo razgreti pečici (230 stopinj Celzija) v posodi s pokrovom, najbolje litoželezni: pol ure pokrito in 15 minut odkrito. In to je vse. Ta recept je svetovno znan in znamenit po tem, da zares ne poznamo nikogar, ki mu ne bi uspel, zato menimo, da je, ob drožeh, izrazito primeren za ta čas, ko se moramo zanesti sami na svoje moči, saj ne letamo ves čas v trgovino.

Tisti, ki pa so ostali doma z otroki, vedo povedati, da je časa veliko veliko manj kot prej, ko smo hodili v službo – zato tak recept, pri katerem se vse zgodi samo od sebe, pride kar prav. Da niti ne omenjamo, da je z majhnimi prilagoditvami uporaben tudi za druge oblike, kot so fokača, testo za pico …

Ampak: venomer ista oblika je že dolgočasna. Imate rezalnik za jabolka?

Rešitev je najpreprostejša, testo, potem ko je vzhajalo, preoblikujte po svoji želji, denimo naredite bombetke, ga razdelite na pol in razvlečete v dve ciabatti, naredite venec.

Nam najbolj simpatičen način pa vključuje gospodinjski pripomoček, ki ga v našem uredništvu močno cenimo: to je rezalnik za jabolka. Veliko primerov poznamo, da otroci raje pojedo jabolka, ki so s tem pripomočkom narezana v lepe enakomerne koščke, pa tudi manj sadeža gre v smeti, kajti pri celem otroci pogosto obglodajo samo zunanji obod.

Rezalo za kruh. Ups, pravzaprav za jabolka.

Takole smo mi naredili novo obliko kruha brez gnetenja: rožice

Testo smo razrezali na 4 dele in ga oblikovali v kroglice, ki pa naj bodo višje kot širše. Potem smo vsako kroglico razrezali, kot bi bila jabolko – ampak ne čisto do dna. Od tod naprej gre vse enako, na pultu so vzhajale, dali smo jih v pokrito razgreto posodo, treba pa je prilagoditi čas peke: od 20 do 25 minut pokrito in potem odkrito še toliko časa, da lepo porjavijo.

Te rožice se bodo lepo držale skupaj, lahko pa jih tudi tako »razprete«, da v reže med koščki razporedite nekaj masla in potem zaprete nazaj. Nam so se zdele krasna popestritev.

Priporočamo še: Najlažji način, da ugotovite, ali je testo dovolj vzhajano
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed