Prežganka: Odlični nasveti in recepti slovenskih babic

Juhica, ki poboža trebušček, prežganki pravi marsikatera babica.

Prežganka. Juha, ki rešuje in blaži marsikatero težavo. Recept zanjo zahteva le nekaj čisto vsakdanjih sestavin, kljub temu pa se juha razlikuje od kuhinje do kuhinje in vsako gospodinjstvo ima svoj recept, ki se prenaša iz roda v rod. Prežganka sicer velja za precej krepčilno juho. Ker ne zahteva veliko sestavin je v zgodovini marsikoga rešila pred lačnim trebuhom, danes pa jo kuhamo redkeje, večinoma takrat, ko nam jo zagode želodec.

Mešanica jajc, moke, masla in vode se sicer ne sliši nič kaj posebnega, a v resnici je ravno zaradi nevtralnega okusa tako priljubljena. Klasičen recept narekuje, da na maslu prepražimo moko, nato počasi dodajamo vodo, na koncu pa v vročo zmes vlijemo še jajca. Začinimo z moko in soljo, seveda pa smo lahko tudi malce bolj inovativni in dodamo še kakšno začimbo.

Ker jesen in zimo povezujemo tudi z obdobjem takšnih in drugačnih obolenj in prehladov, smo se zopet spomnili na prežganko. In da bi bila letos še bolj okusna in prijetna našemu telesu, smo po nasvetih vprašali tiste, ki jo skuhajo najbolje. Naše babice.

»Prežganke danes ne jemo več tako pogosto, kot smo jo včasih,« nam je povedala babica Martina iz Domžal. »A to še ne pomeni, da nanjo lahko pozabimo. Sama jo vedno skuham takrat, ko ima kdo v družini želodčne težave ali je tako ali drugače šibkega zdravja. Kuhati me jo je naučila moja mama in njenega recepta se držim že vse življenje. Najprej stopim svinjsko mast, nato pa jo pomokam, da je dno prekrito z moko. Prepražim na majhnem ognju in začinim s soljo in poprom. Vem, da nekateri dodajajo kumino, a moji otroci tega niso marali preveč, zato se ji kar izognem. Nato dodam vodo, dobro premešam in vlijem eno z vilicami premešano jajce,« nam je povedala.

»Na maslu prepražim moko in zalijem z vodo, vrem toliko časa, da se moka razpusti oziroma, da ni več grudic. Razžvrkljam jajce in ga počasi, v tankem curku, vlijem v juho. Še malo pomešam in to je to. Od začimb uporabim kimelj (najbolje, da je v prahu) in sol,« nam je povedala Blagica iz Ljubljane.

Nekateri se torej začimbam izogibajo, drugi imajo radi kumino oziroma kimelj. Vsekakor gre za stvar osebnega okusa, vsekakor pa smo mnenja, da v kuhinji ni pravil, ko govorimo o okusih. Sicer pa lahko posežete tudi po sveže rezanem drobnjaku.

Jušna osnova?

Mnogi v juho namesto vode radi vlijejo jušno osnovo. »Prežganko si pri nas radi privoščimo po kakšni prekrokani noči ali pa takrat, ko kdo zboli,” pravi babica Maja iz pod Šmarne gore. Pripravljamo jo precej tradicionalno, le da namesto vode uporabimo jušno osnovo. Tako ima prežganka več okusa, hkrati pa je še bolj krepčilna. Vedno pa uporabim piščančjo oziroma kurjo osnovo,« je še povedala.

Jušna osnova gotovo popestri in ojača okus. Kako pa je z jajci? »Lahko vam zaupam svojo skrivnost,« nam je obljubila Ivanka iz Gornjega Gradu. »Če želite, da je juha bolj pisana, ločite rumenjake in beljake, ter jih posamezno vlijte v tekočino. Tako bo juha imela bele in rumene jajčne rezančke.«

Sicer pa je število potrebnih jajc odvisno od gostote juhe, ki si jo želite. Če imate radi bolj gosto, poleg večje količine moke v juho dodajte več jajc. Tako bodo žlice bolj polne. Sicer pa za lonec juhe potrebujete od enega do treh jajc. »Pri jajcih se držim pravila enega na osebo,« pravi babi Jožica iz Radgone. »Za vsakega jedca tako v juho dodam eno jajce in dobro premešam.«

Zelenjava in moka

Če pa bi v juho poleg krepčilnih ogljikovih hidratov, beljakovin in tekočine radi dodali še nekaj vitaminov, lahko posežete po zelenjavi. »Naša vnučka ima zelo rada korenček, zato ga na tanko naribam in vmešam v moko in maslo. Nato zalijem z vodo in kuham še nekaj minut. Šele nato v prežganko vlijem jajce,« svetuje babica Maja.

Skratka, možnosti je kar nekaj. S kumino ali brez in ne glede na število jajc pa lahko običajno pšenično moko zamenjate tudi z drobno mleto koruzno ali ajdovo. Tako bo juha primerna tudi za tiste, katerih želodčki ne prenesejo glutena.

Ajdova prežganka

Za 4 osebe

  • 4 žlice olja
  • 1 žlica masla
  • 50 g ajdove moke
  • 8 dl vode (ali bistre jušne osnove)
  • nekaj vejic peteršilja
  • 8 prepeličjih jajc
  • sol, poper olje črne kumine (po občutku)
  • kakšne 4 žlice kisle smetane

Priprava

V posodo odmerimo olje in maslo, dodamo moko in prepražimo, da postane temno rjave barve. Pazimo, da je ne zažgemo! Prepraženo moko zalijemo z vodo, solimo in popramo ter vmešamo nasekljan peteršilj. Pogrejemo in razdelimo v štiri skodelice ali krožnike. Ko je vroča juha že v krožniku, za vsakega jedca dodamo olupljeni in skuhani prepeličji jajci – ta pripravimo tako, da jih za dve minuti previdno potopimo v vrelo vodo, nato pa pod hladno vodo na hitro ohladimo, zatem olupimo. Ko je juha na krožniku, dodamo kislo smetano in malce olja črne kumine. Postrežemo lahko tudi s kokicami, ki smo jih pripravili iz ajdove kaše.

Recept je prispeval Martin Glušič iz restavracije Center.

 

Preberite še: Krepčilna in blagodejna prežganka

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed