Pri ljubiteljici čokolade, začimb in polnih okusov

Torterija - Odprta kuhinja

Tistega poletnega dne smo z našo gostiteljico Željko Bohar lovili senco, da bi fotografirali torte, preden se njihove prefinjene oblike razlezejo zaradi mestne vročine. Njihov nadev pa že napoveduje jesenske dni.

Željka Bohar, ki ji pravijo sladka chefinja, se je spretno vrtela v kuhinji med številnimi pripomočki, posodami, izbirala med nalom­ljeno čokolado, svežim sadjem, posegala po pivu in konjaku, ki sta nadgradila okuse. Prikradel se je tudi vonj po vanilji in kardamomu.

Vajena je pritiska, ki ji ga prinaša ustvarjanje pod imenom Torterija že dve leti, kolikor je popolnoma predana slaščičarstvu.

Preizkusite recept za Željkino torto hoculaas tukaj.

V otroštvu je opazovala mamino strastno peko v domači kuhinji, ljubiteljsko je tudi sama pekla, poklicna pot pa jo je vodila v marketing. A ljubezen do ustvarjanja slaščic in kombiniranja okusov jo je prepričala, da mora pustiti vse drugo in se poglobiti v ta svet, si pridobiti znanje, slediti intuiciji in pogumno kreirati sladice z lastnim podpisom.

»Naj se imenuje Torterija,« je vzkliknila, ko je končno postavila temelje lastnega podjetja. Željka ni take vrste sladka chefinja, ki samo tiči v tišini delavnice in se izogiba zunanjemu svetu, nasprotno, je komunikativna in iz nje vre veselje, zato svoje znanje rada deli z drugimi.

Kaj nam sporoča s tokratnimi tortami? Prihaja jesen s svojimi plodovi. Ker spremlja svetovne smernice, ve, da se v slaščičarstvu uporablja vse več zelenjave. Zato tudi preizkuša (le na prvi pogled) nenavadne kombinacije. »Takšen primer je moja najbolj prodajana torta, imenovana Momalina. V biskvitu je namreč špinača. Nadgradijo jo še čokolada, lešniki, kardamom in maline.« Pa kaj je v tem testu, jo velikokrat navdušeno sprašujejo, saj se vse sestavine odlično ujemajo.

Željka rada raziskuje in spoznava nenavadne okuse. »To me zelo veseli. Zdi se mi, da vidim vprašaj nad glavami ljudi, ko pokušajo sladice. To me žene naprej.«

Preizkusite recept za Željkino torto botro tukaj.

Tudi v tortah, ki jih predstavljamo danes, se prepletajo nepričakovane sestavine, denimo pivo, kostanj, orešček tonka, vanilja in mandlji v biskvitu. Ali pa: slive, janež, viski in temna čokolada.

Dve leti sta minili od odločitve za Torterijo, posvečenost se samo še stopnjuje. Željka razvija svoje recepte, rada bi, da bi ljudje v njenih izdelkih uživali vsak dan, zato si želi kotiček v Ljubljani, da bi imela svojo kavarnico s slaščicami. Pripravlja tudi zanimive sladke prigrizke, porcijske slaščice dobavlja različnim restavracijam, ponuja catering za poslovne ali zasebne dogodke. Da bi napredovala, hodi na izobraževanje v tujini, predvsem v okviru mreže čokolade Callebaut. Njihovi ambasadorji učijo, kako uporabljati najnovejše sestavine. Ker je pridobila dovolj znanja, poučuje tako napredne domače pekarice tort kakor profesionalne kuharjie in slaščičarje, ki se šele razvijajo.

Med najbolj zaželenimi trendi omeni spremembe pri glazuri na tortah, ki postaja vse bolj lahka in užitna. Vsebuje kondenzirano mleko, kakavovo maslo in najbolj kakovostno čokolado. »Okraski so vedno bolj naravni in užitni, izogibamo se sladkorni masi, težimo h kakovostnim sestavinam. Več okusa želimo doseči z manj sladkorja. Pravilo manj je več je na vseh ravneh na prvem mestu.«

Torterija - Odprta kuhinja
Preizkusite recept za Željkino torto cigansko srce tukaj.

Kako združuje vse to z zasebnim življenjem? »Ne spim,« pravi med smehom. »Kadar je treba, poprime vsa družina, mož, tašči, mami, sestra, svakinja … vsi priskočijo in pomagajo po svoje, pri likanju, kuhanju, varstvu otrok … Vsak dan prinaša nov izziv in kljub utrujenosti je pri tem sladkem ustvarjanju veliko veselja.«

Besedilo in stiliranje: Žana Kapetanović
Fotografije Mateja Jordovič Potočnik

Preberite še: Dva slaščičarkina trika, ki bosta olajšala peko v vročih dneh

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana