Prva babica iz Slovenije že osvaja svet s svojim kuharskim znanjem

Ko se je svetovno znana spletna senzacija Pasta Grannies, prvič v sedemletni zgodovini, podala izven meja Italije, so se ustavili tudi v Novi vasi nad Dragonjo, kjer so posneli 86-letno Marijo Panger.

Marijin posnetek se je na youtubu začel vrteti te dni. Že v prvih nekaj urah pa so Marijini fuži našteli več kot 20.000 ogledov in naleteli na kopico odobravajočih komentarjev.

Poleti smo že poročali, da je štiričlanska ekipa Pasta Grannies, ki po italijanskih domovih snema babice, kako spretno pripravljajo ljube jim testenine, nekaj dni preživela tudi pri nas.

Hčerka Marije Panger, ki je pred kamerami pripravljala istrske fuže in rošto, torej preprosto omako s kokošjim mesom, Oriella Medoš (iz gostilne Na burji) nam je nekaj dni po snemanju povedala: »Posneli so, kako mama na vrtu nabere čebulo in česen, nato je pokazala, kako plete česen.«

Fuzi, kot fuže imenuje voditeljica kanala Pasta Grannies – Britanka Vicky Bennison, so »tipični za to območje in ta recept predstavlja priljubljeno nedeljsko kosilo.«

Kot nam je pred kratkim povedala Vicky Bennison, kmalu pripravlja še posebno oddajo, v kateri bo predstavila še ostalih šest slovenskih oziroma gorenjskih babice, in te so: Brigita Ozebek z dovškimi krapi, Bojana Pipan s ta zmedenimi (torej: krhkimi flancati), Marija Fister z orehovo potico in Fani Kristan s slanimi sirovimi štruklji, Ana Žerovnik in Ana Roblek pa sta pred kamerami pripravili žgance oziroma domače nudlčke (torej: domače rezance za h goveji juhi).

Sicer pa ima ekipa Pasta Grannies te dni veliko dela s pripravo nove, že druge kuharske knjige. Prva je izšla v štirih jezikih, natisnili pa so jo v neverjetnih 100.000 izvodih.

Morda še bolj neverjetne pa so številke, ki na spletu spremljajo Pasta Grannies: na facebooku jim sledi skoraj 420.000 uporabnikov, na instagramu se jim je pridružilo skoraj 640.000 sledilcev, medtem ko imajo na youtubu več kot 820.000 naročnikov.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: 5 uspešnic, ki se jih nikoli ne naveličamo

Naslovna fotografija: Facebook Pasta Grannies

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana