Razlog, zakaj so borovnice posute z belim prahom

Sezona borovnic se sicer še ni začela, na spletu pa smo naleteli na zanimivo razlago dileme, s katero se morda srečate, ko v trgovini nakupujete sadje.

Borovnice so nadvse zdravo in hranilno živilo, ki ga pogosto kupimo tudi v trgovini. Preden jih operemo, lahko na njihovi površini opazimo nekakšno belo prevleko, imenovano poprh, ki po pranju izgine. Ker vemo, da je sadje pogosto škropljeno z različnimi konzervansi in podobnimi škropivi, se marsikdo vpraša o tem, kako zdravo je jesti borovnice.

A brez skrbi, svetla prevleka je popolnoma naravna in ne bo nikakor škodila vašemu zdravju. Gre za naravno zaščito sadeža, ki preprečuje njegove poškodbe in gnitje, prisotna pa je tudi na površini drugega sadja. Na borovnicah se le bolj izrazi in je opazna zaradi kontrastne vijolične barve.

In čeprav morda svetla površina kakšnega kupca odvrne od nakupa borovnic, portal Daily Mail opozarja, naj se je nikar ne bojimo, saj je bel prah pri nakupu pravzaprav naš prijatelj in indikator svežine. Bolj svetle, kot so borovnice, bolj sveže so.

Če pa vas bo prihodnjič v trgovini zmotila malce višja cena, naj še povemo, da je ta od drugega jagodičevja višja z razlogom. Večino borovnic namreč obirajo ročno in ne s kmetijskimi stroji, zato njihova pridelava zahteva več dela in obiralcev. Bela površina pa tako tudi dlje ostane prisotna na vijoličnih sadežih, ki tako dlje ostanejo sveži.

So vam zadišale borovnice? Preverite, v katerih receptih jih najraje uporabimo mi:
Sladoledna torta z borovničevim prelivom in piškoti Oreo
Borovničeva pita z maskarponejem in čokoladno smetano
Čarobna moč popolne borovničeve pite
Preberite še: Borovnice premorejo zakladnico zdravja
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana