Trije novi recepti s kostanjem

Pravi kostanj v Sloveniji pogosto srečamo in zlahka ga imamo za starega prijatelja zlasti naših prednikov. V preteklosti je bil njegov pomen celo večji kot zdaj – pri bogatih je bil sicer vedno bolj sestavina za kulinarično razvajanje, medtem ko je bil za revne pogosto najpomembnejše živilo mrzlih zimskih dni.

Marsikatera družina v odmaknjenih krajih je preživela zaradi hranljivosti tega daru narave. To še posebno velja za severno Italijo in italijanski del Švice, kjer je bila hrana revežev, od letine pa je bilo odvisno, ali bodo zimo prebili siti ali lačni. Iz njega so pripravljali celo moko. A za zdaj so ti časi mimo, ostala pa je vrsta zapisanih receptov, v katerih je v ospredju pravi kostanj. Če malo bolje pogledamo, je to nadvse uporabna sestavina v kulinariki.

O pravem kostanju je napisanega zelo malo, več člankov in raziskav je namen­jenih divjemu, ki s pravim nima veliko skupnega. Če dobro razmislim: obdobje kostanja nastopi ravno v pravem času za marsikatero težavo. Jesen obudi veliko kroničnih težav, ki jih kostanj blaži ali celo zdravi. Ena takih je vnetje želodčne sluznice, zaradi katerega kronični bolniki tarnajo ravno jeseni – in kostanj ga pomirja. Tudi astma in bronhitis sta težavi, povezani s spremembo letnega časa, in kostanjevo listje je pravšnje, da ga pripravimo v čaju – namreč blaži in pomirja dihala. Plod vsebuje veliko kalija in zelo malo natrija, kar je prednost pri prehrani bolnih na srcu in sečilih. Je lahko prebav­ljiva hrana in koristi vsem, ki se borijo s težavami protina in revme.

Pečen kostanj je dostopen pravzaprav vsakemu, saj ga stojničarji ponujajo že od začetka oktobra. Pečenega in olupljenega lahko kupimo tudi v malo bolj založenih trgovinah. Ker je na voljo vakuumsko pakiran, ga lahko uporabljamo vse leto, enako velja za kostanjevo moko in kostan­jev pire. Še vedno pa je najbolj pristen občutek, ko si v naročje položimo lonček kuhanega ali vrečko pečenega kostanja, ki ga pripravimo doma.

Današnji recepti so bili pohvaljeni kot okusni, zanimivi in preprosti. Pečen kostanj, ovit v slanino ali bučko, sem ponudila kot prigrizek ob kozarcu belega vina, spet drugič ob dušenem ohrovtu in pečenem piščancu. Oboje je navdušilo, tako ideja kot okus. Kostanjeva juha: lahko za posebne priložnosti ali vsak dan. Za večji vizualni učinek lahko dve združite na krožniku, kakor sem storila jaz. To zlasti pride prav, kadar vam ostane bučna juha in jo želite uporabiti. Glede peciva: naj vam zaupam, da sem ga v tednu dni naredila dvakrat. Sočnost in rustikalen videz sta ključ do uspeha. Recept lahko še prilagodimo: testa ne ločimo kot pri marmornem kolaču, temveč vse skupaj pomešamo s čokolado v prahu, nato dodamo kozarec amaren v gostem sirupu. Oblijete ga lahko tudi s čokolado, vendar menim, da bo okus premočan. Odlični sta obe različici. Pa še to: verjetno je že vsak kdaj slišal, da je kostanj najbolj slasten, ko ga že oplazi slana, ali da je slajši, če se malo »uleži«. Po mojih izkušnjah je res tako.

Poizkusite recepte s kostanjem:

Marmorni kolač s kostanjem

Kostanjevo-bučna juha

Pečen kostanj, ovit v slanino ali bučko

Fotografija: Eva Legiša

Mirjam Grilc
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed