Res veste, kje in kako zraste hrana, ki pripotuje na vaše krožnike?

Čeprav se vam zdi, da veste, od kod hrana pripotuje na našo mizo, boste presenečeni.

Kadar majhni otroci mislijo, da rjave krave proizvajajo čokoladno mleko in da so ponekod celo vijolične, se smejimo. A v resnici tudi sami morda ne poznamo pravega izvora vseh živil, ki se kdaj znajdejo na našem krožniku. Ste mislili, da arašidi rastejo na drevesu, kot večina oreščkov? Kakšna zmota!

Za širjenje splošne razgledanosti in razvedrilo smo vam danes pripravili nekaj fotografij rastlin, na katerih uspevajo nam ljubi okusi. Že poznate vsa spodnja dejstva?

Indijski oreščki

Indijski oreščki, ki so velikokrat priročen prigrizek, hkrati pa ena glavnih sestavin v veganskih kremastih omakah, sicer izvirajo iz Brazilije, največ pa jih pridelajo v Vietnamu.

Kurkuma

Rumeno začimbo radi vmešamo v mleko, rižoto ali kruh, marsikdo pa ne pozna njenega izvora. Zdravilni prah pridelujejo iz korenine čudovite rastline, ki bi jo z veseljem občudovali tudi v vazi.

Papaja

Vsak tropski sadež v tukajšnjih trgovinah izgleda malce misteriozno, pa ste vedeli, kako raste papaja?

Chia

Popularno superživilo z visoko vsebnostjo beljakovin uspeva na poljih takšnih cvetlic.

Zmajevo sadje

Poznate kričeče rožnat sadež, ki mu pravimo tudi pitaja? Te vrste eksotika dozori na kaktusu!

Ameriške brusnice

Brusnice ponavadi površno uvrstimo med drugo poznano jagodičevje, a pridelava teh rdečih sadežev, ki blagodejno priskočijo na pomoč pri marsikateri zdravstveni težavi, se precej razlikuje od poznanih borovnic in jagod. Prave ameriške brusnice namreč uspevajo v vodi in ko dozorjene priplavajo na površje, jih nabirajo takole. Narava pripravi pravo barvno predstavo.

Vasabi

Imate radi suši? Potem gotovo poznate tudi vasabi, korenino, ki ji pravimo tudi japonski hren. Ta raste takole.

Arašidi

Čeprav bi si mislili, da ti kot lešniki zorijo na drevesu, arašide pravzaprav pobiramo s tal. Takole so videti, ko se še držijo matične rastline.

Ananas

Ste vedeli, kako izgledajo plantaže ananasov? Prav prikupno, kajne?

Preberite še: Deset priljubljenih živil, ki jih bo na svetu kmalu zmanjkalo

Fotografije: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana