Sam svoj mojster mlečnih dobrot

Poletje se nam zdi najprimernejši čas za domačo pripravo nekaterih mlečnih izdelkov, še posebno jogurta, kislega mleka in kisle smetane. Namige smo poiskali pri mojstrici Zdenki Strle s kmetije Pozaršek Strle, znane po odličnih mlečnih pripravkih.

Kako nastane domači jogurt?

Jogurt je izvorno nastal v toplih krajih, zato ni nič čudnega, da nam najbolj prija poleti. Domača priprava je sila preprosta, četudi pri roki nimamo čudežnih strojčkov, v katerih ta mlečni izdelek nastane brez trohice truda. Potrebujemo le mleko, termometer, malce jogurta in mleko v prahu. Zdenka se priprave večje količine jogurta na svoji kmetiji loteva redno, preden pa je postal njihov tržni izdelek, je postopek preizkušala na štedilniku in v domači pečici. Receptura gre takole: štiri litre mleka segrejemo na 85 stopinj, nato ga ohladimo na 50 stopinj. Če želimo tekoči jogurt, nadaljujemo postopek, sicer dodamo 4 žlice mleka v prahu, da se mleko zgosti. Ohladimo še na 42 stopinj, nato cepimo z jogurtovo kulturo, v našem primeru je to sedem žlic jogurta. Mešanico zorimo v pečici na 42 do 45 stopinjah približno dve uri. Ste se vprašali, kako na tej temperaturi, saj je na vaši pečici najnižja označena 50 stopinj? Nič hudega, gumb nastavite na malo manj, pravi Zdenka, temperaturo pa dodatno preverite še s termometrom. Sledi ohlajanje jogurta, najbolje čez noč. Ko se popolnoma ohladi, je čas, da si omislimo okus in dodamo sadje, sadne kašice ali marmelado. Če bi sadje dodali prej, bi jogurt zavrel in ne bi bil več dober. Še namig: lahko uporabite manj mastno mleko in manj masten jogurt, dejstvo pa je, da so polnomastne mlečne jedi veliko bolj pregrešnega okusa.

Od kislega mleka do kisle smetane

Se še spomnite časov, ko so se babice že navsezgodaj s kanglico v roki podale do kmeta po mleko ali pa ta opravek naložile kar vnukom? Nekaj se ga je prevrelo, nekaj pa nalilo v posode, ki so potem na pultu delale napoto. A vse je imelo svoj namen in prav tukaj se skriva trik, kako si kislo mleko in smetano pripravimo sami. Zdenka svetuje, da izberemo plitvo glineno posodo, saj dobro diha, ali pa emajlirano. Vanjo nalijemo sveže mleko in ga pustimo na sobni temperaturi od 20 do 25 stopinj dva dni. Če boste za izdelavo uporabili kupljeno, toplotno obdelano mleko, mu dodajte žličko kislega mleka in ga na sobni temperaturi pustite le en dan. Če bo sobna temperatura višja, nič hudega, le mlečnokislinski procesi bodo hitreje opravili svoje delo, najverjetneje pa bo tudi okus malo bolj kisel. Rezultat pravilnega postopka je razviden v zgornjem sloju, ki se lepo loči od mleka, ta sloj pa je kisla smetana, ki jo nato shranimo v hladilniku in porabimo pri peki, v namazih, rižotah, juhah ali testeninah.

Kaj pa pinjenec?

Pri Zdenki smo še preverili, ali je res, kot lahko vse pogosteje zasledimo na spletu, da se pinjenec lahko izdela tako, da mleku dodamo nekaj kapljic limone, nato pa vse skupaj pustimo na sobni temperaturi nekaj minut. A kaj hitro ugotovimo, da to ne bo držalo, saj je pinjenec stranski produkt masla, ki ga pridobimo tako, da v mešalniku stepamo sladko smetano tako dolgo, da se ta sesiri. Grudice so maslo, bela tekočina, ki se izloči, pa je pinjenec. Pri navedenem domačem triku gre tako bolj za sirotko, ki je stranski produkt izdelave skute. Pinjenca se nam ne splača delati doma, razen če se lotevamo večjih količin masla.

Naslovna fotografija: Arhiv kmetije Pozaršek Strle.

Preberite še: Jagodno-ananasov mojito

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.