Sedem koristnih o jagodah

Za prave jagodne užitke je dobro vedeti …

1. Jagode vsebujejo veliko vitamina C in številne minerale, med katerimi izstopa mangan, ključen pri uravnavanju krvnega sladkorja. Mangan spodbuja spolno poželenje, zato jagode veljajo za afrodiziak.

2. Zaradi velike vsebnosti antioksidantov iz skupin flavonoidov (antociani) in karotenoidov uživanje jagod koristi pri odstranjevanju strupov iz telesa in pri nevtraliziranju prostih radikalov.

3. Aroma jagod je pogojena s sorto in rastnimi razmerami (zemlja, kakovost vode, osončenosti …).

4. Jagode so najboljše in najbolj zdravju koristne, če so obrane ob jutranjem hladu in zaužite še isti dan.

5. Jagod ne umivamo oz. čim manj in še v tem primeru s pecljem vred, ki ga odstranimo pozneje. S temeljitim umivanjem izgubijo velik del arome in minerale.

6. Jagode uživamo čim manj ali nič toplotno obdelane. Najbolj zdrave so same ali v napitkih z jogurtom, kefirjem. V pecivih so primerne predvsem za nadeve in obloge (okras).

7. Presežek jagod je najbolje na hitro predelati v marmelado z dodatkom želirnega sredstva ali zamrzniti. Da se pri tem ne sprimejo, jih posamič razprostremo na pladenj in zamrzujemo pri minus 25 stopinjah 1 do 2 uri. Zamrznjene zložimo v vrečko ali posodico in hranimo pri minus 18 stopinjah največ do naslednje sezone.

Privoščite si jagode! Naj vam pomagamo z našimi odličnimi recepti:
Jagodna marmelada iz kruhomata
Piškoti z jagodami in vaniljo
Špinača s piščancem, jagodami in avokadom
Jagodna limonada z meto in baziliko
Bezgova panakota z jagodami
Jogurtova torta z jagodami
Recept za spomladansko pito z jagodami in pehtranom

Naslovna fotografija: Thinkstock

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed