Sedem nakupovalnih navad v drugih delih sveta, ki jih je pametno prevzeti

Po kom se zgledovati, ko gre za nakupovanje hrane?

Ko potujemo okrog sveta, se naučimo marsikaj. Vsak narod ima svoj način življenja, prav tako pa tudi svoje nakupovalne navade. Seveda ne moremo reči, da so vsi potrošniki posamezne države enaki, obstajajo pa trendi, ki nakazujejo določene vzporednice med njimi. In kaj se lahko naučimo iz tujega načina nakupovanja? Preverite spodaj.

Kupujte lokalno kot Italijani

Nakupovanje hrane bi lahko v Italiji označili kar za tradicijo. Uživanje v jedeh je za Italijane namreč ključnega pomena za lepo življenje in če želimo dobro jesti, moramo najprej tudi dobro kupiti. Italijani vedo, da so najboljše sestavine tiste, ki jih pridelajo lokalni proizvajalci, zato raje kot v velikih supermarketih nakupujejo na tržnicah.

Ne bojte se zmrznjenih sestavin kot Japonci

Japonci so znani po svojih napornih delovnikih, zato morajo obroke premisliti nekaj dni v naprej. Ker jim zmanjkuje časa za kuhanje, morajo pametno porabiti tudi čas za nakupovanje. Tako takrat, ko se odpravijo v trgovino, kupijo zalogo zmrznjenega sadja in zelenjave, da imajo pri roki vedno dovolj vitaminov in drugih hranil. Zamrznjena živila so namreč lahko zelo zdrava, pozorni bodite le, da res kupujete le posamezne sestavine in ne že predelanih.

Nakupujte preko spleta kot Kitajci

Čeprav tudi trgovci v Sloveniji ponujajo možnost dostave na dom in spletnega naročila, nikakor ne moremo reči, da nam je spletno naročanje hrane v navadi. Drugače pa velja za Kitajce, kjer naj bi se spletno nakupovanje zaloge živil do prihodnjega leta več kot podvojilo. Nakup preko spleta vam bo prihranil kar nekaj časa in živcev, naročilo pa vas bo počakalo pred vašim pragom – ravno prav, da pričnete kuhati kosilo.

Kupujte pri različnih trgovcih kot Grki

Grki so znani po tem, da različne sestavine kupujejo pri različnih trgovcih. Čeprav je pri nas navada, da vse nakupimo v eni trgovini, se je včasih dobro zgledovati po Grkih. Različni trgovci namreč ne ponujajo enake kakovosti vseh živil, zato je včasih dobro pobrskati pri drugih ponudnikih. Tako naj bi praviloma jedli bolj raznoliko hrano, prihranimo pa tudi nekaj denarja.

Kupujte varno hrano kot Avstralci

V Avstraliji zaznavajo trend nakupovanja varne hrane. To pomeni, da potrošniki vse bolj pazijo, kaj zaužijejo, predvsem pa, kako je bilo živilo proizvedeno. Avstralci so še posebej znani po tem, da zaupajo poznanim znamkam ter se trudijo zaužiti čim več živil, ki so nepredelana. Tako imenovano preprosto hrano nato sami spremenijo v jedi ter se izogibajo že dodanim začimbam in soli.

Pripravite se na nakupovanje kot Britanci

Raziskava, ki jo je v lanskem letu opravil Statista Study, pravi, da Britanci v povprečju nakupe opravljajo 1,6-krat tedensko. Če se v trgovino odpravite manjkrat, boste bolj učinkoviti, pred odhodom v trgovino pa se obvezno opremite z listkom sestavin, kaj manjka v vašem hladilniku.

Kupujte organsko kot Nizozemci

Nizozemci zelo pazijo na svoje zdravje. Poleg tega, da se namesto z avtom večinoma vozijo s kolesom, pa pazijo tudi, kaj vnesejo v svoje telo. Tako je v njihovih trgovinah mogoče najti izjemno veliko ponudbo organsko pridelanih živil, po katerih je v državi veliko povpraševanje. Poskušajte čim več ekološko pridelanih živil uporabljati tudi vi.

Preberite še: Kako s preprostim poskusom preverite, ali je med pravi

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed