Selina Periampillai: na valovih Indijskega oceana z avtorico kuharske uspešnice

Selina Periampillai je pred kratkim napisala svojo prvo kuharsko knjigo. Otoška kuhinja (The Island Kitchen) je velika zvezda zadnje številke britanske kuharske revije Olive Summer, pa tudi za OK si je avtorica prav prijazno vzela čas, zato vas lahko popeljemo na malce bolj eksotično potovanje.

A to še ni vse: te dni so novičko o vroči kuharski knjigi objavili tudi v National Geographic Travellerju. In tudi tukaj se zgodba o kuharskem knjižnem prvencu, ki predstavlja paleto okusov Indijskega oceana, še ne konča, kajti Otoška kuhinjo je na spletu omenila kuharska diva Nigella Lawson, rekoč, da jo je branje »naredilo lačno in srečno, oboje v enaki meri. To je neverjetno optimistična knjiga, pri kateri te osreči že naslovnica, narejena v živahnih vodnih barvah, nato pa se knjiga prelije v vrsto navdihujočih receptov.«

Od Nigelle do Jamieja

In kdo je mladenka, ki je tako očarala slavno Nigello? »Študirala sem medije in komuniciranje, potem sem se v Londonu ukvarjala s fotografiranjem. Torej sprva nisem počela nič takega, kar bi bilo povezano s hrano! Za kolege v službi sem začela peči torte in s tem se je znova prebudila moja želja po kuhanju. Spomnila sem se, kako sem se kot deklica sukala po kuhinji in opazovala mamo. Hitro sem spoznala, da redna služba ni nekaj, kar mi bo ustrezalo,« nam začne pripovedovati Selina Periampillai. Rodila se je v Londonu, kjer tudi živi, oba njena starša pa sta se v britansko metropolo preselila z otoka v Indijskem oceanu.

Pred šestimi leti je torej Selina naredila nov korak: »Pripravila sem niz dogodkov, na katerih sem gostom ponudila kulinariko z otoka Mavricij, od koder sta doma moja starša. Ko sem se s svojimi prvimi gosti pogovarjala o okusnih zgodbah in hrani iz domovine mojih staršev, sem bila zares srečna. Tako sem pograbila priložnost in se lotila pripravljanja priložnostnih pop-up dogodkov, začela sem voditi tečaje kuhanja, pripravljati pogostitve in pisati blog – kar me je pripeljalo do tega, da sem začela sodelovati s spletno stranjo letalskega prevoznika Air Mauritius, pa tudi s spletno stranjo jamieoliver.com.« Njeni recepti so bili objavljeni še na spletišču Great British Chefs, na BBC Good Food, v Guardianu, Huffington Postu, Telegraphu in še kje.

80 živahnih receptov

No, s kuharskim zvezdnikom Jamiejem Oliverjem naša sogovornica ne sodeluje več, toda ravno pisanje za njegovo spletno stran je bilo tisto odskočišče, ki jo popeljalo do cilja – napisati kuharsko knjigo, ki je pred dvema mesecema izšla pri založbi Bloomsbury. Prinaša kup receptov z Mavricija in drugih otokov, raztresenih v Indijskem oceanu. Tu je 80 razgibanih jedi, ki se dotaknejo tudi aromatičnih začimb s Sejšelov, čudovitih maldivskih obal, madagaskarskih gozdov in lagun, skritih na Komorih, bližnjem otočju Mayotte, na Reunionu in miniaturnem Rodriguesu.

»Na vsakem od teh otokov je doma mnogo neverjetnih jedi. Izbrala sem tiste, ki me navdušujejo, me odnesejo na drug konec sveta tudi takrat, ko so zunaj dolge zimske noči, jaz pa bi na svoj krožnik rada prinesla malo sončnih žarkov. Toda najpomembnejše: v knjigi sem zbrala jedi, ki jih ljudje v teh čudovitih in oddaljenih krajih lahkotno vsak dan pripravljajo doma. Torej to lahko storite tudi vi, saj sem se osredotočila na preproste, lahke poletne recepte, pa tudi robustne enolončnice in karije,« zbrane recepte opiše avtorica Otoške kuhinje.

Zlahka se strinjamo z Nigello Lawson, ki pravi, da so jedi z oddaljenih otokov živahne, vesele, barvite in praviloma pripravljene iz sestavin, ki jih najdemo v vsaki večji (tudi slovenski) trgovini. Dva recepta pa sta se nam med listanjem knjige še posebno vtisnila v spomin, zato nam ju je Selina poslala iz Londona: tistega za ribjo juho s čilijem in limeto ter navodila za pripravo perutničk, obarvanih s paradižnikom.

Ribja juha.

Ostala je brez besed

Saj res: kaj si misliš, ko tvojo kuharsko knjigo, pa še prvo povrhu, tako lepo poboža beseda slavne Nigelle? »Kakšno uro sem potrebovala, da sem prišla k sebi in ji odgovorila! Mislim, meni se zdi vljudno, da se odzoveš, če ti nekdo tako znan kot ona oceni knjigo in se loti kuhanja tvoje jedi. Ostala sem brez besed, hkrati pa sem kar pokala od ponosa, da ji je bila knjiga všeč. Boljšega odziva si ne bi mogla želeti niti v sanjah. Nigelle ne poznam, bi mi bilo pa v čast, če bi jo nekega dne spoznala in morda celo kaj skuhala v njeni družbi,« je za Odprto kuhinjo iskreno povedala Selina Periampillai.

Tuna, česen, ingver …

Vas še zanima, katere jedi najraje pripravi domačim? »To sploh ni težko vprašanje: uživam, ko pripravljam maldivski kari s tuno, nadvse všeč mi je tudi piščanec s česnom in ingverjem. To se mi tudi zdita odlični jedi, če se šele spoznavaš z otoškimi recepti. Pa še odlično je za otroke – moja hčerka te jedi obožuje,« se k svojima najljubšima ozre Selina Periampillai. V knjigi, o kateri to poletje govori kuharski svet, najdemo še počasi kuhano raco s cimetom in klinčki, svinjino z medom in timijanom, jastoga v kremni vaniljevi omaki, tu so recepti za različne čatnije in barvite sladice, pripravljene z mangom, bananami, pasijonko …

Perutničke.

In danes?

Danes se življenje Seline Periampillai vrti okoli Otoške kuhinje. Ko ne odgovarja na vprašanja zvedavih novinarjev ali se ne smuka po predstavitvah kuharske knjige v kaki od londonskih knjigarn, pripravlja pogostitve in različne okusne dogodke. Poleg tega vodi kuharske delavnice in s prepletom okusov, ki so doma v Indijskem oceanu, sodeluje na različnih festivalih, kjer se vse zavrti okoli hrane. Torej: sanjska služba, povezana s sanjskimi otoki!

Poskusite še Selinine recepte:
Piščančje perutničke s paradižnikom
Ribja juha s čilijem in limeto 

Fotografija:  Yuki Sugiura/Bloomsbury

 

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana