Sestavina, zaradi katere bo pire lahkotnejši, a izjemno okusen

Namesto mleka, kisle ali sladke smetane v pire tokrat dodajamo sestavino, zaradi katere bo krompir lahkotnejši.

Krompirjev pire lahko pripravimo na več načinov, večino receptov pa bi lahko razdelili na tiste, v katere h krompirju in maslu dodamo mleko, in tiste, ki vsebujejo smetano. Naj bo ta sladka ali kisla, njena posledica je kremasta tekstura, hkrati pa tudi razlog, da pire včasih malce težko obleži v želodcu.

Pire seveda lahko pripravimo tudi iz druge zelenjave, a tokrat bomo ostali pri dobrem starem krompirju. Bomo pa zamenjali glavno »začimbo«. Kremasto teksturo bomo ustvarili s pinjencem, ki bo prav tako dvignil okus, hkrati pa poskrbel, da bo ta lahkotnejši in malce bolj svež. Če mu dodamo še malce sveže sesekljanega drobnjaka, pa bo sploh nekaj posebnega!

In še nekaj. Krompir še vroč obogatimo s pinjencem, vsega skupaj pa ne tlačimo preveč, saj bo tako postal zbit in gumijast.

Sestavine

  • 330 ml pinjenca
  • 5 do 6 velikih krompirjev
  • 2 čajni žlički soli
  • 6 žlic masla
  • sveže mlet poper
  • nekaj stebelc svežega drobnjaka

Priprava

1. Najprej poskrbimo, da bo pinjenec sobne temperature, zato ga iz hladilnika vzamemo eno uro pred pripravo. Nato olupimo in narežemo krompir na manjše kose. Vse skupaj stresemo v velik lonec in krompir prelijemo s hladno vodo. Dodamo še dve žlici soli in prižgemo ogenj, da voda zavre.

2. Ogenj zmanjšamo in pustimo, da se krompir kuha še 10 do 15 minut, dokler ni popolnoma mehak.

3. Medtem v kozici raztopimo maslo in sesekljamo svež drobnjak.

4. Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in vrnemo v lonec. Prelijemo ga s stopljenim maslom in pinjencem. Nato vse skupaj gladko pretlačimo, a nikar preveč. Dovolj bo, ko bo tekstura postala enotna, grudice pa izginile.

5. Solimo in popramo po okusu. Dodamo še drobnjak in malce premešamo ter na vrh postrežemo še košček masla.

Preberite še: Tako v krompirjevem pireju zagotovo ne bo grudic

Fotografija: David Kadlec/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana