Skrivna sestavina, ki bo izboljšala pire krompir

Morda boste presenečeni, a dve žlici te sestavine bosta popolnoma spremenili pire, kot ste ga vajeni.

Pričeli bomo z vprašanjem. Kaj navadno dodajate krompirju, ko pripravljate pire? Mleko? Maslo? Kislo smetano? Poper? Morda kis? No, ne poznamo veliko ljudi, ki bi se jim zdelo, da v kremasto teksturo pireja sodi slednja sestavina. A če pomislite, da je, oziraje se na krompirjev čips, v svetovnem merilu okus soli in kisa (salt and vinegar) med daleč najbolj priljubljenimi, velja to poizkusiti tudi v kombinaciji s pire krompirjem.

Verjetno se sprašujete, kaj za vraga bi kis sploh doprinesel vašemu pireju, ki je sicer tako lepo kremast, ko ste mu ravno dodali maslo in mleko. A v resnici ga lahko precej izboljša. Kis namreč uravnoteži pire, ki je sicer poln maščobe in škroba. Z dodatkom kisline vas ne bo tako obtežil, hkrati pa bo ustvaril harmonijo med težo in bogatostjo okusa.

Kisa seveda ne dodate veliko, približno žličko ali dve. Če vam bo rezultat všeč, boste za količino sami razvili občutek, za prvič pa prilagamo tudi recept iz knjige Diane Morgan’s Genius Mashed Potatoes.

Sestavine

  • 900 g olupljenega krompirja
  • 700 ml vode
  • 2 čajni žlički soli
  • 4 žlice masla
  • 6 žlic toplega mleka
  • 2 čajni žlički kisa (najbolje jabolčnega)

Priprava

1. Krompir olupimo in razrežemo na manjše kose ter ga prekrijemo z vodo in dodamo sol. Segrevamo, dokler voda ne zavre, nato malce zmanjšamo ogenj in počakamo še 10 do 15 minut, da ga zlahka prepičimo z vilicami.

2. Ko je krompir skuhan, ga odcedimo in vrnemo na štedilnik. Dobro ga pretlačimo, dodamo maslo in mešamo, dokler tekstura ni gladka. Nato dodamo mleko in ponovno premešamo.

3. Nato dodamo dve žlički jabolčnega kisa ter pol žličke soli in premešamo.

Preberite še: Tedenski jedilnik: Slovenska klasika, ki si je zaželimo v hladnih dneh

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana