Skrivnost za bolj koncentrirane goveje juhe in močnejše enolončnice

Od zdaj naprej boste juhe in enolončnice gotovo kuhali le še v tem loncu. Mi ga ne zamenjamo za prav nič drugega!

Ob nedeljah po slovenskih domovih navadno zadiši po goveji juhi. Naša kuhinja pa seveda temelji tudi na mnogih enolončnicah. Jota, ričet in podobne čorbe so sploh v zimskem času med Slovenci nadvse priljubljene. Prav tako bograč, pa golaž, ki sicer prihajata iz sosednje Madžarske. A najprej k juhi. Gotovo ima prav vsako gospodinjstvo svoj recept in posebne skrivnosti zanjo. Nekateri prisegajo na skrivne sestavine, ki se prenašajo iz roda v rod. Spet drugi se poslužujejo tradicionalnih tehnik in trikov svojih babic. Nas pa zanima, kako na juho vpliva lonec, v katerem se ta kuha.

Priporočamo: Kosilo iz pečice: piščanec na lovski način z rižkom

Načeloma juho lahko pripravimo v čisto vsakem loncu, če je le dovolj globok, da vanj stlačimo vse sestavine in dovolj tekočine. Večina receptov pravi, da juho v njih najprej zavremo, nato pa pustimo, da čisto počasi brbota pri zmernem ognju. Raje kar brez mehurčkov. No, gotovo bo takšna juha odlična, najboljša pa bo, če jo pripravimo v litoželeznem loncu.

Litoželezni lonec je seveda kralj med lonci in drugimi posodami. Pa ne le, ker je najtežji in navadno tudi zelo lep. V kuhinji z njim lahko počnemo marsikaj in skoraj vse jedi, kjer nam bo priskočil na pomoč, bodo boljše od tistih iz navadnih posod. Goveja juha iz litoželeznega lonca bo na primer bolj koncentrirana. Posledično bo tudi močnejšega okusa, čeprav recepture nismo spreminjali. Skrivnost je v debelini stene posode, ki zelo enakomerno zadržuje toploto in jo prav tako enotno prenaša tudi na živila v loncu. Prav debelina pa nam tudi dovoli, da še preden v lonec dodamo vodo, lahko na dnu posode dodobra prepražimo meso, saj se ne bo hitro prismodilo. Vse skupaj nato pokrijemo in pustimo, da lito železo opravi svoje delo. Enako se bo zgodilo tudi z golažem, joto in drugimi enolončnicami. Okusi bodo močnejši!

Prednost pa je tudi ta, da lahko juho na ta način pripravimo tudi v pečici. Zavremo jo na štedilniku, nato pa prestavimo v pečico in počakamo, da se tam dokonča sama. Za res pravo leno nedeljo.

Novost na Deloindom.si: Nepremičninska pravna svetovalnica

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana