Sladka smetana: 3 triki, da bo čvrsta in obstojna dlje časa

Ob obilici sadja, sladoleda in slaščic poleti nikoli ni odveč še žlica stepene sladke smetane za povrhu.

Sladka smetana je nadvse dragocena sestavina, ki marsikatero jed naredi bolj slastno in kremasto. Včasih pa je zaradi nje lahko postrežena sladica videti precej bolj veličastno. Samo pomislite, koliko bolj slavnostna je sadna kupa, če jo po vrhu okrasimo z žlico stepene smetane. Priznati pa je treba, da bomo na višji nivo z belim kupčkom dvignili tudi vse že tako odlične poletne sadne kolače. Skratka, brez smetane ne gre.

Ker jo poleti še toliko bolj pogosto uporabljamo, pa se nam je porodilo vprašanje, ali bi jo vseeno lahko stepli na zalogo. Vemo namreč, da žal hitro postane vodena, stepanje pa je pač eno izmed tistih opravil, ki je sicer čisto preprosto, a se nam zanj včasih ne ljubi umazati kuhinje. Našli smo sicer že kar nekaj trikov, kako lahko smetano stepemo tudi brez mikserja, danes pa se sprašujemo, kako poskrbeti, da bo čvrsto stepena počakala dlje in bila bolj stabilna tudi za v torte.

Želatina

Našli smo kar nekaj možnosti. Pri prvi nam bo pomagala želatina, pri drugi pa koruzni škrob. Kako deluje prva pomočnica, gotovo veste. Prav tako je njena prednost ta, da smetani ne bo dodala nobenega neželenega priokusa. V eni in pol žlice vode raztopimo pol žličke želatine. Nato stepemo 360 mililitrov smetane in jo primešamo. Takšna tekstura bo čvrsto držala tudi do 24 ur.

Koruzni škrob

Lahko pa si pomagamo tudi s koruznim škrobom. Za 240 mililitrov sladke smetane bomo potrebovali eno žličko škroba, ki jo bomo pomešali z dvema velikima žlicama sladkorja v prahu. Najprej zmešamo četrtino smetane v kozici na štedilniku s škrobom in sladkorjem in ob mešanju zavremo. Nato počakamo, da se popolnoma ohladi. Preostanek smetane stepemo, dodamo škrobno mešanico, premešamo in stepemo do konca. Ta različica bo malce manj vzdržna, a nas v hladilniku brez težav lahko počaka skoraj cel dan.

Smetana, jogurt, kremni sir

Smetano pa lahko učvrstimo tudi tako, da ji primešamo kislo smetano, jogurt ali kremni sir. Da se okus ne bo preveč spremenil, bo treba dodati tudi kakšno žlico sladkorja v prahu. A naj vam povemo, da nekaj sekund v blenderju, kjer v razmerju 2:1 zmešate sladko in kislo smetano, zagotovo ne boste obžalovali.

Preberite še: Vodič po smetanah: kaj so creme fraiche, half-half, double cream, mileram …

Fotografija: istetiana/Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana