Slovenija v boju za naziv Evropske gastronomske prestolnice 2021

Slovenija se na kulinaričnem področju lahko pohvali z marsičem, se strinjate?

Zadnja leta se slovenska kulinarična krajina razvija z bliskovito hitrostjo, pozornost tujih medijev pa nam je zagotovila Ana Roš, ki jo brez težav lahko okronamo za slovensko kulinarično zvezdo.

Pozornost turistov z vsega sveta poleg trajnostnega razvoja slovenskih mest priteguje predvsem lokalna kulinarika. Obiskovalci naše države so navdušeni nad kvalitetnimi in doma pridelanimi sestavinami ter pristnimi kombinacijami okusov, ki jih sestavljajo slovenski kuharski mojstri. Ker je kulinarika ena ključnih turističnih produktov, ki jih naša država predvideva v strategiji za trajnostno rost slovenskega turizma 2017-2021, se je odločila stopiti še korak dlje.

Da bi se še bolj uveljavila na svetovnem kulinaričnem zemljevidu, se Slovenija poteguje za laskavi naziv Evropske gastronomske prestolnice 2021. Njeno kandidaturo je že potrdil Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem IGCAT, naša država pa ima tako možnost, da se pridruži desetim že nagrajenim regijam s tem naslovom.

Do sedaj so prestižni naziv prejele že Katalonija in Minho na Portugalskem (2016), Aarhus na Danskem, vzhodna Lombardija in Gauja v Rigi (2017), irski Galway in Severni Brabant (2018), južni Egej (2019) ter finski Kuopio (2020).

Slovenija ima tako možnost, da močno okrepi promocijo svoje gastronomije na mednarodni ravni, na lokalni pa nadgradi medsektorsko povezovanje in razvoj.

Zmaga nam lahko torej prinese ogromno in prav je, da močno stiskamo pesti in navijamo, da na zgoraj omenjenem inštitutu prepoznajo naš kulinarični potencial.

Preberite še: Nove Michelinove zvezdice na Hrvaškem!

Fotografija: Thinkstock
Vir: Slovenija.info

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Dunajska 5
1509 Ljubljana