Granatna jabolka: Sočna rdeča zrna za zimske dni

Od septembra do januarja je sezona granatnega jabolka: čudovit, sočni sadež sladko-kiselkastega okusa varuje pred sezonskimi okužbami in popestri zimski jedilnik.

Granatno jabolko pri nas ni bog ve kako priljubljeno, saj nima tradicije. Izvira iz Srednje Azije in je razširjen po vsem Sredozemlju. Svoje k slabši popularnosti najbrž prispeva tudi to, da ga je precej zapleteno lupiti oziroma izdolbsti, da pridemo do užitnih semen.

Granatna jabolka lahko kupimo na tržnici pri prodajalcu eksotičnega sadja ter v mnogih trgovinah. Pred nakupom velja sadeže dobro pregledati. Koža mora biti čvrsta, temnejše barve in brez razpok. Sadeže uživamo čim bolj sveže in jih hranimo na sobni temperaturi, pazimo le, da jih ne izpostavljamo soncu. Če jih ne bomo pojedli v nekaj dneh, jih spravimo v hladilnik.
Granatno jabolko je dobro uživati zlasti v jesenskih in zimskih mesecih, to je namreč glavna sezona, ko je izbira domačega sadja manjša, poleg tega je pravi vir zdravja, kot nalašč za obdobja v letu, ko smo bolj izpostavljeni različnim boleznim. Uživamo semena oziroma zrna, ki se skrivajo pod neužitno lupino. Lahko jih žvečimo, iz njih iztisnemo sok ali jih uporabimo pri pripravi različnih jedi. Če sadež ožemamo, je to najbolje bolje opraviti ročno, da ne zmeljemo zraven grenke membrane. Najprej mu odrežemo pokrov, ga podolžno narežemo na enake dele in z rokami odstranimo zrna od olupka in membrane. Zamudno delo, pa še prste imamo rdeče, a se splača, ko poskusimo sok sladko-kiselkastega, svežega okusa.

Granatnemu jabolku pripisujejo številne pozitivne učinke na zdravje in počutje, preventivno deluje proti boleznim srca in ožilja, dobro vpliva na jetra in ledvice, upočasnjuje staranje. Dobra novica za vse, ki se borijo proti neuglednim obročem okoli trebuha, z rednim pitjem soka granatnega jabolka naj bi se zmanjšale maščobne obloge na trebuhu in okoli pasu. Sadež vsebuje vitamine B5, C, E in A, bogat je z vlakninami in minerali, omenimo kalij in fosfor, folno kislino. Vsebuje več antioksidantov kot pomaranča, brusnice ali zeleni čaj. Deluje tudi antibakterijsko, antivirusno in protivnetno ter pomaga v boju proti slabokrvnosti. Po vsem povedanem ne preseneča, da je cenjen od nekdaj, drevo oziroma grm granatnega jabolka je rasel celo v raju.

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Thinkstock

Poskusite še: Slana jesenska pogača

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana