Odprta Kuhinja

Štirje triki z jajci

Odpri galerijo
A+   A-
Z nekaj domišljije bodo vaši zajtrki z jajci še pestrejši.



Jajca niso le eno najbolj okusnih in hranljivih živil, ponujajo tudi številne možnosti za pripravo.

1. Pretresena jajca


Če kdo v družini ne mara trdo kuhanega rumenjaka, jajca zanj, preden, jih skuhate, dobro pretresite. Tako se bosta beljak in rumenjak zmešala, jajce pa bo, ko ga boste skuhali in olupili, brez sredice in privlačne rumene barve. Tako pripravljena jajca so lahko tudi zabavno presenečenje za družino ali goste.

Preberite tudi: Kako poširamo jajca?

2. Pomagajte si s plastenko


Ločevanje rumenjaka in beljaka, nujno v nekaterih receptih za sladice, je zamudno in nerodno. Rumenjak boste lažje ločili, če si boste pomagali s pollitrsko plastenko. Kako? Jajce ubijte v posodo. Z vratom plastenke zgrabite rumenjak in stisnite. Plastenka bo rumenjak vsrkala, vi pa ga nato iztisnite v drugo posodo. Veliko količino trdo kuhanih jajc boste hkrati lažje skuhali, če boste namesto štedilnika in lonca uporabili grelnik za vodo. Jajca preprosto položite v z vodo napolnjen grelnik in pritisnite tipko. Kuhanje traja približno enako, kot če bi kuhali na štedilniku.

3. Zamrznite jih


Ste vedeli, da lahko jajca tudi zamrznete? Če želite, da bi zdržala dlje, jih preprosto ubijte v skrinjico za izdelovanje ledu in postavite v zamrzovalnik. Tako bodo ločena in boste količino, ki jo potrebujete za določeno jed, z lahkoto odmerjali.

4. Kdaj niso več sveža?


Trik za prepoznavanje starih, pokvarjenih jajc najbrž že poznate, pa vendar. Če želite vedeti, ali je sveže ali ne, ga surovo in z lupino vred potopite v skledo z mrzlo vodo. Če bo priplavalo na površje, pomeni, da je pokvarjeno – sveža so težka in ostanejo na dnu. Kako brez težav olupiti trdo kuhano jajce? V kozarec natočite hladno vodo in vanj položite jajce. Z dlanjo zakrijte odprtino na kozarcu in dobro pretresite. Lupina bo med tresenjem razpokala, zato jo bo lažje odstraniti.

Besedilo: A. J.
Naslovna fotografija: Thinkstock

Preberite še: Jajca zadovoljne kokoške
Datum Objave: 2.9.2017 ob 08:09

Več iz te teme:

zajtrkjajcarumenjaktrikijajca na okoocvrta jajcaBeljak

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja