Vse odlike stročjega fižola

Najboljši je mlad, brez nitk, da se stopi v ustih.

Poznamo več kot 130 sort

Stročji fižol je med Slovenci izjemno priljubljena vrtnina. Ni le okusen, ampak tudi izjemno zdrav, načini priprave pa nadvse raznoliki. Lahko ga kuhamo, cvremo, pečemo v pečici ali jemo kar surovega, kadar je letina še posebno obilna, pa ga lahko zamrznemo ali vložimo.
Stročji fižol delimo na nizkega in visokega, poznamo pa več kot 130 vrst. V Sloveniji so najbolj priljubljene sorte nizkega berggold, čudo piemonta in dulcina, visoke sorte, ki jih imamo najraje, pa so ptujski maslenec, barjanec, cipso in jeruzalemski fižol. Vse so brez nadležnih niti. Tisti, ki obožujejo mehke in maslene stroke, ki se kar topijo v ustih, bodo posegli po berggoldu ali čudu piemonta. Slednji je res čudo, saj so surovi stroki pisani, nekoliko vijoličasti, kuhani pa se obarvajo rumeno. Berggold je značilne svetlo rumene barve, njegovi stroki pa so v nasprotju s piemontom, ki je ploščat in širok, okrogli. Po rumenih strokih prepoznamo tudi barjanca, ptujskega maslenca in jeruzalemski fižol.

Odlična izbira za tiste, ki pazijo na kilograme

ima malo kalorij, a veliko telesu koristnih snovi. Sto gramov surovega stročjega fižola vsebuje komaj 31 kalorij, je pa bogat vir vitamina C (dobra porcija bo pokrila skoraj celotno dnevno potrebo po njem), kalija, kalcija, fosforja in magnezija, tudi folne kisline. Odpravlja utrujenost, pomaga pri preskrbi celic s kisikom, pospešuje presnovo, spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v debelem črevesu, krepi delovanje živčnega sistema in jeter, pripomore k učinkovitejšemu delovanju sečil in znižuje holesterol. Tudi zato na poletnem jedilniku ne sme manjkati, kar so vedele že naše mame.

Od priloge do samostojne jedi

Kdo ni v otroštvu poletij preživljal ob boranji, tradicionalni jedi balkanske kuhinje, krepčilni enolončnici iz stročjega fižola in svinjine? Deževni dnevi so bili rezervirani tudi za gostljato juho iz stročjega fižola, ob kateri se je navadno jedlo pražen krompir. Ker sezona stročjega fižola sovpada s sezono kumaric, je bila poleti pogosto na mizi tudi kumarična omaka s smetano, zraven pa zabeljen stročji fižol. Solata iz maslenih strokov je neredko spremljala na žaru pečeno meso. Kako pripraviti katero od zgoraj navedenih jedi, povprašajte svoje mame in babice, mi pa vam ponujamo recept za eksotično toplo solato iz stročjega fižola in bučk, ki jih je poleti prav tako v izobilju. Uporabite lahko katero koli sorto stročjega fižola, najboljši pa bo zelen z okroglimi stroki, na primer sorta parker ali presenta.

Besedilo: B. K. P
Fotografija: Sonja Langford/Unsplash

Preverite še: Kumarice v omaki

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana