Kako shraniti jagode, da bodo zdržale dlje

Z nekaj triki bodo košarice sočnih sadežev zdržale dlje.

Sezona jagod je tu in rdeči sadeži so prva stvar, ki jo opazite, ko stopite v skoraj vsako trgovino z živili. Jagode so odličen vir vitaminov, izjemno okusne so sveže, uporabimo pa jih lahko tudi za pripravo solat in seveda neštetih sladic.

A velikokrat se zgodi, da se jagode pričnejo kvariti že isti dan, ko jih prinesete iz trgovine. Ker ne gre za obstojen sadež, za kakršnega bi lahko označili na primer jabolka, moramo biti malce bolj previdni, če jagode kupimo v velikih količinah.

Preberite tudi: Kako izbrati najboljše šparglje

Kako izbrati pravo košarico?

Ko govorimo o obstojnosti, moramo poudariti, da je najprej pomembna izbira pravih jagod. Pomembno je, da izberemo tiste, ki so najbolj sveže. To ne pomeni, da izberemo nekoliko bolj zelene. Ravno nasprotno, najbolj sočne in sladke bodo tiste, ki so čim bolj močno rdeče obarvane. A da bomo domov odnesli prave, moramo najprej preverite, da sadeži v košarici niso obtolčeni, gnili ali celo plesnivi. Velikost jagod pri izbiri ne igra velike vloge. Je pa res, da so manjši sadeži načeloma slajši in sočnejši.

Ko smo izbrali pravo košarico, moramo vedeti le še, kako jagode pravilno shraniti. Sadeži bodo ostali sveži dlje, če jih operemo tik pred zaužitjem. Tudi zelenja ne odstranjujte, preden se jih ne odločite pojesti. Če jih boste namreč prali, preden jih boste postavili v hladilnik, bodo jagode vsrkale vodo, na ta način pa bodo tudi hitreje začele gniti. Najbolje je, da jih takoj, ko jih prinesete iz trgovine, pregledate, če katera v notranjosti košarice ni gnila ali plesniva, nato pa jih preložite v stekleno posodo z neprodušnim pokrovom. Pod sadeže položite suho papirnato brisačko, ki bo vsrkala odvečno vlago.

Vse skupaj nato hranite v hladilniku. Najbolje je, da jih shranite v poseben predal z nižjo temperaturo, saj je v njem bolj hladno, vlaga pa bolj kontrolirana. Jagode bodo tako ostale sveže tudi do nekaj dni. Pa še nekaj: pred uživanjem jih najprej sperite, šele nato jim odrežite pecelj, saj boste tako v njih ohranili več okusa.

Preverite še: Načini, kako odpreti pretesno zaprte kozarce

Fotografija: Getty Images
Vir: Foodbeast

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed