Odprta Kuhinja

Tako bodo vaše poletne solate resnično nekaj posebnega

Odpri galerijo
A+   A-
Bliža se tisto obdobje v letu, ko bo solata postala največja zaveznica naših domačih jedilnikov. To je jed, ki ne pozna veliko pravil, ampak predvsem veliko kreativnosti.


Solate so lahko običajen dodatek h glavni jedi, vedno pogosteje jih postrežemo tudi kot samostojen obrok. Pripravimo jo lahko iz ene same sestavine ali pa si damo duška in vanjo vmešamo najrazličnejše dodatke – od sladkih, slanih, mlečnih, mesnih, ribjih … tukaj ni pravil in prav ta možnost eksperimentiranja po svojem okusu je glavna prednost najboljših solat. Bodite torej drzni in si dovolite malo več svobode pri kombinaciji okusov.  


Da bo res bombastična: štiri vodila za večji uspeh


In da bo res prava eksplozija za vaše brbončice, sledite našim štirim vodilom ter postanite kralj in kraljica domačih solatnih mojstrovin.


Vedno sveže


Če želite pričarati pristne okuse, izberite lokalne in sezonske sestavine. Kmalu bodo domači vrtovi radodarni s svežimi vrtninami, začimbami in izdelki, ki jih lahko zlahka vmešate v svojo domačo solato.


ni podpisa
ni podpisa


Sadje kot pika na i


Sadje lahko najprej karamelizirate v ponvi ali preprosto narežete v solato. Tudi v tem primeru naj pri izbiri različnih kombinacij velja pravilo sezonskosti. Sadje se odlično poda tudi z oreščki in siri.



Nekaj slastnih kombinacij s svežim sadjem:


mlada špinača, jagode, avokado in mandljevi lističi


breskev, borovnice, rukola, zelena solata in svež sir


hruške, rukola in čičerika


zelena solata, zelena jabolka in orehi


zelena solata, rukola, avokado in maline



Kaj pa beljakovine?


V solato običajno dodajamo tunino iz konzerve in piščanca, odlična alternativa temu so tudi pečen losos, gamberi, popečena slanina in na trakove narezana govedina. Popestrimo jo lahko tudi z različnimi vrstami sira – od mehkejših in nežnejših do bolj pikantnih in s plemenito plesnijo. Veganski različici dodajte tofu. Odličen vir beljakovin so tudi stročnice in avokado.


ni podpisa
ni podpisa


Kako izbrati pravi kis za solato


Za okusno solato ni ključna le ustrezna kombinacija kakovostne zelenjave, ampak tudi izbira pravega kisa. Preverite, h kateri solati se podajo različne vrste kisov:


Balzamični kis za paradižnikove solate: Kralj med kisi je plemenita različica navadnega kisa, ki ga gurmani ne uporabljajo le v paradižnikovi ali listnati solati z zeleno lečo, pogosto ga izberejo kot obvezno začimbo po kuhanju. Pri milih jedeh z njim izzovemo močno aromo, zato je primeren tudi kot dodatek na kruhu, k rižotam in testeninam. Sladkast okus Naturetinega balzamičnega kisa se odlično ujame z olivnim ali orehovim oljem.


Ideja za recept: Vesela solata


ni podpisa
ni podpisa


Sestavine:



  • solata

  • 1 glava radiča

  • ½ glave zelene solate

  • 1 korenje

  • 1 večja ali 2 manjši pomaranči

  • 2 žlici rdeče pese Natureta

  • 2 žlici soka iz rdeče pese Natureta

  • olivno olje

  • balzamični kis

  • sol, poper


Hrenova omaka:



  • 2 žlici grškega jogurta

  • 2 žlički hrena s smetano Natureta

  • sok iz pol pomaranče

  • 1 žlica olivnega olja

  • sol, poper


Postopek:



  • Radič in solato operemo ter natrgamo na manjše kose.

  • Korenje operemo in ga s strgalnikom nastrgamo na dolge rezance.

  • Pomarančo operemo in narežemo na rezine.

  • Pripravimo hrenovo omako tako, da zmešamo vse sestavine.

  • Lotimo se sestavljanja solate.

  • Radič in zeleno solato razporedimo po krožniku.

  • Sledi zlaganje korenja in rdeče pese.

  • Dodamo še rezine pomaranče.

  • Nato začinimo s sokom rdeče pese, olivnim oljem, balzamičnim kisom ter posolimo in popramo.

  • Postrežemo s hrenovo omako.


Kis za vse vrste solat: Zaradi lepe rdeče barve in močnega vonja se vinski kis obnese za začinjanje vseh vrst solat, kislih juh in temnih omak. Solatam daje moč, marsikateri mesni jedi pa noto blago kisle arome. Primeren je za začinjanje krepkih listnatih solat ter za mariniranje govejega in divjačinskega mesa. Namesto jabolčnega kisa ga uporabite v solati z motovilcem in fižolom, obnesel se bo v preprosti solati z belim ali kitajskim zeljem, pa tudi v kombinaciji rdeče pese s sirom feta.


Klasik babičine kuhinje: Skleda domače kristalke z dobrim jabolčnim kisom je stalnica marsikaterega nedeljskega kosila, pripravljenega po babičinih recepturah. Stare dobre sorte kmečkih jabolk zagotavljajo pristen in poln okus kisa, ki ima tudi vrsto koristnih učinkov na zdravje. V kombinaciji s cvetličnim ali gozdnim medom se odlično obnese kot preliv za solato s kolerabo, rdečim zeljem in korenjem.


ni podpisa
ni podpisa


Limonin sok za poletne solate: Ne marate intenzivne kislosti običajnih kisov? Limonin sok ni primeren le za limonade in smoothije. S sokom iztisnjenega agruma oplemenitite različne solatne sklede, polne sveže in pečene zelenjave. Prelijte ga čez pečeno cvetačo ali brokoli, dodajte piko na i pečenim melancanom, z njim bo uspela tudi lahkotna grška solata z olivami in listi sveže bazilike. Tudi solato iz naribanega korenčka, brstičnega ohrovta in redkvic bo izjemno dopolnil, da o poletnih prilogah z ribo sploh ne govorimo.


Ideja za recept: Mavrična solata z regratom in gorčičnim prelivom


ni podpisa
ni podpisa


Sestavine za polno solatno skledo:



  • 100 g regratovih listov

  • 1 skodelica skuhane pire

  • 1 korenje

  • ½ sveže rdeče paprike

  • ½ konzerve graha Natureta

  • pest mešanice semen (sončnična, bučna, lanena …)

  • 50 g sira feta ali sira v slanici


 Sestavine za gorčični preliv:



  • 3 žlice delno mlete gorčice Natureta

  • 3 žlice jabolčnega kisa ali limoninega soka

  • 3 žlice medu

  • 5 žlic oljčnega olja

  • 3 žlice vode

  • ½ žličke česna v prahu


Postopek:



  • Regrat operite, odcedite in prestavite v večjo solatno skledo.

  • Na rahlem ognju popražite izbrana semena, dokler ne zadišijo.

  • Ponev odstranite z ognja, popražena semena pa za nekaj časa pustite počivati.

  • Korenje operite in na tanko nastrgajte s pomočjo strgalnika, rdečo papriko pa narežite na poljubno velike koščke.

  • Grah iz konzerve splahnite pod tekočo vodo in odcedite.

  • V kozarcu ali skodelici zmešajte sestavine za gorčični preliv.

  • K regratu vmešajte skodelico ohlajene skuhane pire, grah, nastrgan korenček in papriko,nato solatno mešanico prelijte z gorčičnim prelivom.

  • Vse skupaj previdno premešajte.

  • Mavrično solato postrezite na solatnem krožniku in posujte z nadrobljenim sirom ter popraženimi semeni.



Dodajte svežino vašim solatam s kisi Natureta


Postanite pravi mojstri solat s kakovostnimi kisi natureta, ki bodo nedvomno prava pika na i vašim kreacijam. Spoznajte jih in pričarajte svoje najljubše okuse.





Naročnik oglasne vsebine je ETA Kamnik


Datum Objave: 28.4.2022 ob 08:04

Več iz te teme:

solatekisEtaNatureta

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja