Tako boste domačo pečico najbolj približali krušni peči (brez posebnih pripomočkov)

Peka pice v krušni peči.

V teh dneh pečemo kruh, kolače, pogače, pite in pice. In še bi lahko naštevali. Zato je najbolje, da dobro ogrejemo pečico!

V teh dneh si čas najraje krajšamo v kuhinji. Mesimo takšno in drugačno testo, pripravljamo štručke, buhtlje, hlebce in pice. In ko smo ravno pri picah, pretekli teden smo vas opozorili na korak, za katerega so picopeki prepričani, da ga lahko preskočimo. No, v vsakem primeru si navadno želimo, da bi bila domača pica kar najbolj podobna tisti iz picerije. Takšnemu končnemu rezultatu pa seveda botruje tudi krušna peč. Če je doma nimate, sledite spodnjim nasvetom, ki bodo pomagali pečici, da se bo kar najbolj izkazala.

Uporabite višjo tretjino pečice

V krušni peči je precej vroče in če želimo, da jed, ki smo jo porinili v pečico, doživi čim bolj podobne pogoje, potrebujemo vročino. Te je največ v zgornji tretjini pečice, zato, ko na primer pečete pico, pladenj položite na najvišje rešetke.

Pomagajte si s kovinskim pekačem

Da bo pečica še bolj razbeljena, bo poskrbel običajen kovinski pekač. Če imate doma kamnito ali glineno ploščo, lahko uporabite to. Sicer pa uporabite pekač ter ga obrnite na glavo in postavite na rešetke v najvišji etaži pečice.

Ogrejte pečico na najvišjo temperaturo

Še preden v pečico porinete sveže pripravljen hlebček ali slastno obloženo pico, jo segrejte. Priporočamo, da približno 30 minut pred peko pečico prižgete na najvišjo možno temperaturo in počakate, da se močno ogreje. Nato prilagodite temperaturo, kakršno zahteva recept.

Preberite tudi: Predogrevanje pečice: kdaj je potrebno in kdaj ni

Vklopite žar

Če želite, da je pečica še bolj vroča, uporabite funkcijo žar. Tako boste že tako visoki temperaturi v pečici dodali še dodaten neposreden vir vročine, ki se bo odlično odrezala takrat, ko pečete pico.

Pecite na pekaču

Tisti pekač, ki smo ga pri točki dve položili v pečico, nam je pomagal v pečici dvigniti temperaturo. V veliko pomoč pa nam bo tudi med peko. Ko je popolnoma segret, ga pazljivo potegnemo z rešetk ter nanj položimo pico ali kruh. Odigral bo vlogo kamnite ali glinene plošče in pričaral odlično hrustljavo skorjo.

Pri takšnih pogojih bo pica pečena v le petih minutah, kruh pa bo potreboval dlje, a bo vsekakor pečen prej kot sicer.

Preberite še: To je korak pri peki pice, ki ga prihodnjič preskočite, prosijo picopeki

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana