
V teh vročih dneh se najbolj prileže sočna in ohlajena lubenica, se strinjate?
Letošnje poletje nam je kljub mnogim nevihtam namenilo kar lepo število vročih sončnih dni. Kazalci na termometrih trenutno segajo preko trideset stopinj Celzija in v takšnem vremenu si je seveda treba poiskati primerno osvežitev. Najbolj se prileže kos ohlajene lubenice, če ga imamo možnost pojesti nekje ob morju, še toliko bolje.
A vse lubenice si med seboj seveda niso enake in tako kot pri vsem sadju in zelenjavi je tudi pri teh velikih bučah treba izbrati pravo. Takšno, ki bo imela ravno prav čvrsto meso in čim slajši okus. Pa veste, kako prepoznati pravo?
Gotovo ste že slišali za najrazličnejše trike in čarovnije, kako v trgovini ali na tržnici izbrati najboljšo. Mi smo spodaj zbrali nasvete, ki vam bodo pomagali pri prihodnjem nakupu.
Priporočamo: Osvežilni napitek iz lubenice, ki se ga zelo razveselijo tudi otroci
Lubenico vedno dvignite v roke
Samo s pogledom boste težko izbrali pravo, zato je bolje, če lubenico primete v roke. Ne glede na to, kako velika je, se vam mora zdeti, da je težka. Če ob dvigu ne boste začutili vsaj kakšne mišice v rokah, je ta najverjetneje trhla, kar pomeni, da je njeno meso precej kašasto ali celo osušeno.
Rumena pega
Lubenice so sicer zelene, a večinoma boste na njihovi lupini opazili rumene pege. Bolj rumena, kot je pega, bolj zrela je lubenica.
Mogoče vas zanima: Šest poletnih živil za premagovanje žeje
Potrkajte po njej
Morda ste v trgovini že opazili kakšnega kupca, ki s prstom trka po lubenicah. Sliši se malce čudno, a ta človek ve, da nam to dejanje pomaga izbrati pravo. Če boste ob trkanju zaslišali votel zvok, pomeni, da je lubenica sočna in zrela. Nezrele lubenice pa ne zvenijo.
Preberite še: Vodnik po najbolj uporabnih zeliščih: kdaj, kako in zakaj jih dodati
Fotografija: jchize/Getty Images