Tako boste izbrali najboljšo lubenico

V teh vročih dneh se najbolj prileže sočna in ohlajena lubenica, se strinjate?

Letošnje poletje nam je kljub mnogim nevihtam namenilo kar lepo število vročih sončnih dni. Kazalci na termometrih se trenutno stegujejo preko tridesetih stopinj Celzija in v takšnem vremenu si je seveda potrebno poiskati primerno osvežitev. Najbolj se prileže kos ohlajene lubenice, če ga imamo možnost pojesti nekje ob morju, še toliko bolje.

A vse lubenice si med seboj seveda niso enake in tako kot pri vsem sadju in zelenjavi je tudi pri teh velikih bučah potrebno izbrati pravo. Takšno, ki bo imela ravno prav čvrsto meso in čim slajši okus. Pa veste, kako prepoznati pravo?

Gotovo ste že slišali za najrazličnejše trike in čarovnije, kako v trgovini ali na tržnici izbrati najboljšo. Mi smo spodaj zbrali nasvete, ki vam bodo pomagali pri prihodnjem nakupu.

Priporočamo: Osvežilni napitek iz lubenice, ki se ga zelo razveselijo tudi otroci

Lubenico vedno dvignite v roke

Samo s pogledom boste težko izbrali pravo, zato je bolje, če lubenico primete v roke. Ne glede na to, kako velika je, se vam mora zdeti, da je težka. Če ob dvigu lubenice ne boste začutili vsaj kakšne mišice v rokah, je ta najverjetneje trhla, kar pomeni, da je njeno meso najverjetneje precej kašasto ali celo osušeno.

Rumena pega

Lubenice so sicer zelene, a večinoma boste na njihovi lupini opazili rumene pege. Bolj rumena, kot je pega, bolj zrela je lubenica.

Mogoče vas zanima: Šest poletnih živil za premagovanje žeje

Potrkajte po njej

Morda ste v trgovini že opazili kakšnega kupca, ki s prstom trka po lubenicah. Sliši se malce čudno, a ta človek ve, da nam trkanje po zelenih bučah pomaga izbrati pravo. Če boste ob trkanju zaslišali votel zvok, pomeni, da je lubenica sočna in zrela. Nezrele lubenice namreč ob trkanju ne oddajo tako votlega glasu temveč le topo trkanje.

Preberite še: Vodnik po najbolj uporabnih zeliščih: kdaj, kako in zakaj jih dodati

Fotografija: jchize/Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed