Kako narediti najbolj hrustljav ocvrti krompirček

Ocvrt krompirček.

Ni boljšega od doma ocvrtega krompirčka, ki je ravno prav hrustljav, v notranjosti pa mehak in rahel. Veste, kako pripraviti takšnega?

Redkokdo se lahko upre ocvrtemu krompirčku. Čeprav ga velikokrat povezujemo z restavracijami s hitro prehrano, kjer nam naročilo ob burgerju ne uide, pa je gotovo še slajši, če ga pripravimo doma. Seveda si želimo, da je krompirček ravno tako hrustljav in zlato rumen kot tisti iz Belgije, od koder jed izvira. Našli smo formulo, ki v domači kuhinji vedno pričara prav takšnega.

Za pripravo domačega krompirčka sicer poznamo kar nekaj različnih strategij. Od dvojnega cvrtja, pa vse do skrivnih sestavin. Slednjih sicer ne bomo uporabljali, bomo pa tudi mi popoln krompirček pripravili v več korakih.

Prvi korak

Če želimo, da bo krompirček kar najboljši, mora biti hrustljav. Skrivnost za hrustljavost pa je, da pred cvrtjem krompir skuhamo. Gomolji namreč vsebujejo veliko škroba in njegove molekule med kuhanjem počijo. Škrob se bo tako prilepil na zunanje dele krompirja ter takoj, ko bo prišel v stik z vročim oljem, zakrknil. To nam bo dalo hrustljavo skorjico, poleg tega pa bo kuhanje krompirja preprečilo, da bi ga premalo ocvrli in bi bil znotraj surov.

V lonec torej nalijte vodo, jo dobro solite in dodajte še kanček kisa. Dodajte že olupljen in na paličice narezan krompir ter postavite na štedilnik. Ko bo voda zavrela, krompir kuhajte, dokler ni mehak. Odcedite vodo in počakajte, da se krompir malce ohladi, zaradi česar bo krompir kasneje še bolj hrustljav.

Drugi korak

Za hrustljav krompirček potrebujemo veliko maščobe. Da poudarimo okus, lahko cvremo v svinjski masti, sicer pa bo svoje delo opravilo tudi običajno olje za cvrtje. V ponev torej natočimo olje, ga segrejemo do 170 stopinj in vanj stresemo kuhan krompir. Ko na eni strani začne postajati zlate barve, ga previdno obrnemo, pričakujte pa, da boste za štedilnikom približno 20 minut.

Tretji korak

Krompirček je nared, sedaj pa ga moramo le še začiniti. Nekateri ga radi potresejo s prekajeno papriko, lahko pa dodate le sol, morda malo popra. Uživajte v hrustanju!

Preberite še: Linška torta, ki navduši

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana