Zgodovina sladoleda: presenečeni boste, koliko časa ga že poznamo

Če ste mislili, da je sladoled novodobna iznajdba iz časov, ko so izumili zamrzovalnike, se hudo motite.

Kljub temu da se jim o elektriki in drugih sodobnih pomagalih še sanjalo ni, so si že davno tega znali pripraviti ledene posladke. Med takimi iznajdljiveži je bil rimski cesar Neron, ki je živel v prvem stoletju našega štetja. Pravijo, da so po njegovih napotkih v vročih poletjih iz gora prinašali led, ki ga je mešal z njemu ljubimi sadnimi sokovi, čemur bi danes rekli sorbet.

Na drugem koncu sveta so Kitajci kakšnih tisoč let prej mešali led ali sneg z mlekom, kar lahko štejemo za predhodnika večine današnjih sladoledov, ki temeljijo na mleku. Kitajci so sestavine zmešali v ledeno kremo in najbrž je bil prvi z naše celine, ki jo je poskusil, Marco Polo. Ta je ledeno sladico omenjal v svojih potopisih.

Pripravite si ga sami: Devet idej za pripravo domačega sladoleda

Najboljši so Italijani

Za Evropo velja, da so začetniki in še danes najboljši sladoledarji Italijani, ki pa so se veščine izdelave učili od Arabcev. Ti so v času svoje vladavine na Siciliji Italijane naučili skrivnosti zamrzovanja sladoledne kreme. Prelomni trenutek v zgodovini je bil leta 1500, ko je italijanski kuhar ponUdil sladoled svatom na poroki francoskega kralja Henrika II. s Katarino Medičejsko. Takrat je italijanski sladoled začel osvajati Evropo in svet.

Zanimivo, da se v Ameriki pojavi dokaj pozno, šele v osemnajstem stoletju, vendar kmalu postane ena najbolj priljubljenih sladic. Rad si ga je privoščil predsednik George Washington, konec 18. stoletja se v časopisu pojavi oglas za prodajo sladice, ki je dobila ime ice cream.

Napredek tehnologije

Če pogledamo, kako je šel razvoj tehničnih pripomočkov za pripravo sladoleda, najprej povejmo, da je avtomat, kakršnega lahko v posodobljeni različici ponekod vidimo še danes, izumila ženska. Nancy Johnson ga je patentirala leta 1846, naprava za izdelavo kremastega sladoleda običajno vaniljevega ali čokoladnega okusa pa je aktualna še po več kot 170 letih. Poleg tega so bili Američani tisti, ki so začeli sladoled proizvajati množično oziroma industrijsko, to je bilo v drugi polovici 19. stoletja. S tem se je pojavila potreba po embalaži, danes ga najpogosteje polnijo v plastične lončke, užitne kornete; prvi sladoled na palčki se je imenoval eskimo bar, prihaja pa prav tako iz Amerike.

Besedilo: Alenka Kociper
Fotografija: Getty Images/iStockphoto

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed