Kako sami naredimo neomejeno zalogo vaniljevega ekstrakta

Imate radi vaniljo? Na ta način vam je nikoli ne bo zmanjkalo!

Verjetno ste že ugotovili, da v kuhinji ves čas iščemo in preizkušamo nove trike, bližnjice in eksperimente, ki nam bodisi olajšajo kuharske postopke, prihranijo čas ali pa denar. In tokrat smo med brskanjem po spletu za svežim kuharskim navdihom naleteli na trik, ki bo nadvse uporaben za vse, ki veliko pečete. sploh, če imate radi, da iz pečice zadiši po vanilji.

No, redko kateri sladek recept ne vsebuje vsaj nekaj gramov vaniljevega sladkorja ali pa vsaj kanček vaniljevega ekstrakta. Tistega, ki ga v trgovini kupimo v čisto majhnih stekleničkah in jih, sploh v božičnem času, tudi kaj hitro izpraznimo. Takrat si morda zaželite, da bi imeli takšno stekleničko, v kateri nikoli ne bi zmanjkalo te dišeče vsebine. Pa veste, da si jo tudi v resnici lahko pričarate.

Kako pripravimo vaniljev ekstrakt?

Verjetno veste, da so ekstrakti velikokrat pridobljeni s pomočjo alkohola. Ravno zato jih navadno doziramo v res majhnih količinah. Majhni pa so tudi trgovinski odmerki vanilje. Kako ne bi bili, ta raste le na Madagaskarju in še nekaj bližnjih otokih (no, čeprav jo že nekaj časa gojimo tudi v Prekmurju), na lestvici najdražjih začimb sveta pa zaseda drugo mesto. Takoj za žafranom.

Če to sladko začimbo torej radi uporabljate, pa bi še raje malce privarčevali (lonček vaniljeve paste je res pregrešno drag) , si lahko doma naredite vaniljev ekstrakt. Za pripravo tega potrebujemo le nekaj strokov vanilje, kozarec za vlaganje in vodko. Da, vodko – kot smo omenili zgoraj, za ekstrakt potrebujemo alkohol. Vodka bo zato, ker je zelo nevtralnega okusa, najboljša izbira. Lahko pa uporabite tudi viski ali burbon, ki bo dodal še malo arome.

Skratka, stroke malce povaljajte po pultu, da se premečkajo in pričnejo dišati. Nato jih odprite z noževo konico in vsebino strokov zbezajte v kozarec. Vanj nato postavite tudi ostanek strokov in prelijte z vodko. Postavite v temen prostor in počakajte, dokler se vodka ne obarva rjavo. Takrat bo ekstrakt pripravljen za uporabo. Ko ga boste sproti porabljali, le dolivajte vodko in vsake nekaj mesecev dodajte še kakšen strok vanilje. Na ta način boste imeli ekstrakt vedno pri roki.

Preberite še: Marmelada iz nektarin: v 30 minutah do zaprtega kozarčka

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed