Kako naredimo perfektne bučke z žara

V poletnih dneh žar velikokrat zamenja štedilnik, pogosta priloga k mesu pa so bučke. Tako boste pripravili najboljše.

Prepričani smo, da ste letos na vrtu gostili že vsaj en piknik in prav nič ne dvomimo v to, da ste ponudili odlično hrano. Na Odprti kuhinji smo na temo žarjenja napisali že kar nekaj nasvetov, tudi z različnimi žar mojstri smo klepetali. Iskali smo najboljši recept za čevapčiče, zraven pa pripravljali tudi najboljše solate za piknik priloge.

In ko smo ravno pri prilogah. Ena najpogostejših na pikniku je gotovo popečena zelenjava, med katero najbolj izstopajo bučke. Te se skoraj vedno znajdejo na rešetkah žara, zato smo razmišljali, kako bi iz njih izvabili kar največ življenja. Bučke pač niso najbolj aromatične, a kljub temu vedno navdušijo s svojo teksturo. Pa vendar jih lahko pripravimo tako, da nas bo presenetil tudi okus. Skrivnost pa je v kančku kisa, ki ga dodamo marinadi.

Najprej je pomembno, da bučke pravilno narežemo. Da se bodo enakomerno spekle, jih moramo narezati na enake trakove: po dolžini na približno pol centimetra debele rezine. Nato je čas, da jih mariniramo.

Bučke z žara lahko vedno namažete z raznoraznimi namazi iz sirov, začimb, lososa, tune, s humusom … Zavijete jih v ruladice kot na fotografiji in ponudite ob mesu, solati ali kot predjed.
(Foto: OksanaKiian/Getty Images)

Marinada

Potrebujemo žlico oljčnega olja, žlico rdečega vinskega kisa, čajno žličko mletega peteršilja in čajno žličko bazilike. Dodamo še pol žličke česna v prahu, solimo in popramo po okusu. Začimbe dobro premešamo in v mešanico namočimo narezane bučke. Počakamo nekaj minut, da se marinada vpije v bučkino meso.

Če je žar že pripravljen, bučke kar naložimo na rešetke in jih pečemo približno 2 do 3 minute na vsaki strani, dokler na površini ni videti temnejših sledi. Če imate med gosti vegetarijanca ali vegana, seveda pazite, da jih spečete, še preden na rešetke naložite meso. Ljubiteljev slednjega pa gotovo ne bo motilo, če bodo prevzele še malce arome.

Preberite še: Odličen trik, kako poskrbeti, da hrana na pikniku ostane sveža dlje časa

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed