Tako so narejene testenine za lazanjo, ki jih ni potrebno kuhati

Z njimi je precej lažje zložiti lazanjo, se strinjate?

Lazanjo bi zlahka označili za eno boljših italijanskih izumov, saj klasične testenine z bolonjsko omako dvigne na popolnoma nov nivo. Njena priprava sama po sebi ni tako zahtevna, a zaradi več različnih kuharskih postopkov, ki jih zahteva, nam vzame precej časa. Eden izmed njih je tudi kuhanje testenin, s katerimi izmenično z omako in bešamelom gradimo lazanjina nadstropja. Včasih je bil slednji korak pač nuja, a ker se je mnogim proizvajalcem testenin zdel najbolj nepotreben in zamuden, so se vrgli v delo. In našli rešitev.

Pri vsej sodobni tehnologiji se izdelava testenin, ki jih ni treba predhodno skuhati, ne zdi velikanska tehnološka rešitev. A v resnici gre za precej premišljen postopek, ki kuharjem in kuharicam prihrani kar nekaj časa. Veste, kako jih naredijo?

Enake sestavine, različna priprava

Sestavine v testeninah, ki jih je in ni potrebno kuhati, preden jih porinemo v pečico, so v osnovi enake. Oboje sestavljata durum pšenična moka in voda. Nekatera podjetja testo obogatijo še z vitaminom B, druga dodajajo jajca. A v resnici ne gre za precejšnje razlike.

Razliko najdemo v postopku izdelave. Testenine, ki jih predhodno ni potrebno kuhati, najprej naredijo tako kot običajne. Nato pa jih spustijo čez vročo kopel, kjer se že v tovarni malce skuhajo. Sledi postopek dehidracije, ki poskrbi, da so kuhane testenine v škatli vseeno suhe. Na ta način so testenine, ki jih ni treba kuhati, pripravljene, da jih le zložite med rikoto, bešamel in omako in postavite v pečico. Takšne testenine namreč delujejo kot spužva. Tekočino drugih sestavin v pekaču bodo posrkale vase in se, sploh, če čez pekač položite še aluminijasto folijo, kuhale kar med tem, ko bodo v pečici.

Prihranijo čas in kuharske nezgode

Takšne testenine so tako praktične, da so jih za običajne sestavine zamenjali mnogi, brez slabe vesti jih uporabljajo tudi nekateri chefi. Ena izmed njih je tudi Jessica Formicola, znana avtorica mnogih okusnih receptov, ki je za portal Huffpost povedala, da se z njihovo uporabo izogne tudi morebitnim kuhinjskim zapletom. Testenine se na ta način namreč ne morejo razkuhati.

Manj škroba

Seveda imajo tudi testenine, ki jih ni potrebno kuhati, svoje slabosti. Ena izmed njih je dejstvo, da njihova površina vsebuje manj škroba, ki se pri običajnih testeninah v procesu kuhanja nabere na površini in privlači omako, da se še bolj oprime. Do njih je nekoliko skeptičen tudi marsikateri Italijan, čigar nona zagotovo ne bi odobravala takšne ekspresne priprave tradicionalne italijanske jedi.

A če potegnemo črto, so tovrstne testenine odlična in neškodljiva pogruntavščina, ki prihrani marsikatero minuto, s tem pa pa nam omogočijo, da to slastno jed pripravimo večkrat, kot bi jo sicer.

Preberite še: Preprosta lazanja iz petih sestavin, pripravljena v petih minutah

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed