Tako pravilno pripravimo klobase: pečenice, kranjske in krvavice

Nikoli ni dovolj znanja o tem, kako pravilno spečemo in skuhamo klobase.

Med najbolj iskanimi priporočili na naši spletni strani so nasveti za pripravo pečenice, krvavice in kranjske klobase. Vse je zapisala Mojca Koman.

Pečenica

Takole bo: treba je nadzirati temperaturo v klobasah. Pečenice moramo pred zaužitjem toplotno obdelati do središčne temperature 75 stopinj. Navadno jih najprej 20 minut kuhamo v vreli vodi, nato v ponvi popečemo, po potrebi z malo maščobe. Lahko jih tudi položimo na pekač, prilijemo zajemalko vode in pečemo v pečici dobrih 30 minut.

Ponudimo jih s krompirjem ali polento in ne pozabimo na zelenjavo, pri čemer uporabimo začimbe (rožmarin, timijan), ki olajšajo prebavo maščob iz pečenice.

Krvavice

Tu smo malo razbremenjeni skrbi, ali bo pečeno, bolj nas zanima, ali bo skorjica lepo hrustala. Krvavice so namreč že toplotno obdelane, za gurmanski pridih pa jih pred uživanjem zapečemo v pečici. Ključno je, da se dovolj zapeče ovitek (naravno črevo), pri čemer dobimo zaželene senzorične lastnosti pečene krvavice.

Krvavice najlepše spečemo tako, da jih najprej nekajkrat prebodemo, postavimo na rešetko (podstavimo pekač, da ujame med peko izcejeno maščobo) in pečemo pri 200 stopinjah približno 45 minut. Tako se črevo hrustljavo zapeče in sredica dovolj ogreje, da dobi ustrezen okus.

Maščobe pri tem načinu priprave ni treba dodajati, ker so krvavice dovolj mastne. Če uporabimo zamrznjene, jih pečemo dlje, tudi uro in 15 minut. Če pa pečemo le eno, jo lahko damo v ponev na vročo maščobo (ali v teflonsko ponev) in med peko obračamo.

In še legenda: kranjska

Takole je zapisala Mojca Koman: »Tisti, ki se na to opravilo zares spoznajo, trdijo, da klobaso položimo v lonec z mrzlo vodo, ga pristavimo in kuhamo do vrenja. Ko zavre, odstavimo in pustimo pokrito v vodi še 10 minut.

Po tradicionalnem izročilu se kranjska klobasa uživa topla s kislim (praženim) zeljem ali kislo repo ter hladna z žemljo ali kajzerico, gorčico, nastrganim hrenom in vrčkom piva. Seveda jo je mogoče uporabiti še na veliko drugih načinov. Odlično se obnese v enolončnicah, ki jim da pikantnejši okus. Brez težav jo dodamo pretlačenemu krompirju in oblikujemo svaljke, te zatem ocvremo ali skuhamo. Če klobaso tanko narežemo, je primerna za oblogo pice, stepenega jajca ali za solato, za bolj prefinjene trenutke pa jo postrežemo kot nabodalo ali kanape. Kuhano shranimo v hladilniku in porabljamo po potrebi.«

Priporočamo še: Namesto s kislim zeljem pečenice pripravite tako (poceni recept)

Naslovna fotografija: kasia2003/Getty Images

Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana