Tako pravilno shranimo že olupljeno ali narezano čebulo

Čebula se le redko znajde v glavni vlogi kosila, še redkeje pa se v njem sploh ne pojavi.

Kdor veliko kuha, gotovo velikokrat poseže tudi po čebuli. Prepražena je velikokrat osnova omak, praženega krompirja in še bi lahko naštevali. In ker jo je vedno koristno imeti na zalogi, saj iz nje v družbi še nekaj sestavin vedno lahko pripravimo vsaj okusno omako za testenine, je pametno vedeti, kako jo pravilno shraniti, da bo trajala kar najdlje.

Celo čebulo je najbolje shranjevati v temnem, hladnem in suhem prostoru. Bolj kot v hladilniku jo je tako priporočljivo shranjevati v shrambi ali hladni kleti. Potrebno pa je poskrbeti tudi za ustrezno prezračevanje, saj bo odsotnost svežega zraka skrajšala življenjsko dobo čebule. Brez neprodušno zaprtih posod in plastičnih vrečk, torej. Kot smo že pisali, pa je nikakor ni priporočljivo shranjevati skupaj z jabolki, saj tako hitreje dobi poganjke.

Preberite tudi: Osnove: Vrste čebule in njihova uporaba

Olupljena čebula

Če smo čebulo že olupili, pa jo moramo shranjevati drugače, kot smo opisali zgoraj. Ko z nje enkrat snamemo olupek, je namreč najboljše mesto za shranjevanje hladilnik. Da se preostala hrana v njem ne bo navzela njenega močnega vonja, jo je najbolje pospraviti v neprodušno zaprte plastične posode. Še bolje steklene, saj se steklo ne more navzeti čebulnega vonja, med tem ko ga bodo plastične vpile vase. Ne glede na to, ste čebulo le olupili, ali pa tudi nasekljali, bo v zaprti posodi v hladilniku zdržala od 10 do 14 dni.

Spet pa je drugače z že praženo ali kuhano čebulo. To prav tako shranite v neprodušno zaprto posodo in jo postavite v hladilnik, ima pa krajši rok uporabnosti. Priporočljivo jo je namreč porabiti v naslednjih petih dneh.

In ker je ravno sezona žara, spodaj serviramo še recept, brez katerega nikakor ne gre prirediti piknika. Poizkusite čebulne obročke, dodajamo pa še povezavo, do najboljše karamelizirale čebule.

Čebulni obročki

Sestavine

  • 1 velika čebula
  • olje za cvrtje
  • 150 g moke
  • 180 ml mineralne vode

Priprava

  1. Čebulo olupimo in narežemo na približno centimeter debele kolobarje.
  2. Ponev do tretjine napolnimo z oljem za cvrtje in segrejemo na 170 stopinj Celzija.
  3. Medtem v drugi posodi zmešamo mineralno vodo in moko ter ju zmešamo, da zmes postane gladka. Začinimo s soljo, po želji pa lahko dodamo tudi kakšno začimbo.
  4. Čebulne obročke pomočimo v maso in jih previdno postavimo v olje, kjer se cvrejo približno 2 do 3 minute. Ko postanejo zlatorjavi jih položimo na papirnato brisačko, da se osušijo.
Poizkusite še: Trije triki za najboljšo karamelizirano čebulo, ki bo navdušila

Fotografija: Thomas Martinsen on Unsplash

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana