Tako pripravite domačo »vegeto« (suha in mokra različica)

Domače pridelke z vrta lahko uporabljate celo leto. Zato bomo danes pripravili domačo vegeto!

Če ste se znašli na našem portalu, gotovo radi kuhate, pa tudi eksperimentirate z začimbami. Včasih pa jedi potrebujejo tisto nekaj, kar jih naredi še bolj okusne. Na trgovinskih policah je mogoče najti mnogo pripravkov, ki poudarjajo okus jedi, a ponavadi vsebujejo ogromne količine soli, ojačevalcev okusa in drugih aditivov. Zato je zamenjavo zanje bolje pripraviti doma. Sploh, če imate pri roki domačo zelenjavo. Prednost domače vegete pa je tudi ta, da lahko sami uravnavate količino soli in aromo. Po želji namreč lahko spodnja dva recepta prilagodite svojemu okusu. Če imate na primer zelo radi peteršilj, ga lahko dodate več. Če ne marate pora, se mu lahko izognete.

Inštruktorica kuharstva na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana Neli Selan nam je zaupala recepta za suho in mokro različico, ki bosta gotovo prišli prav tudi v vaši kuhinji!

»Mokra« vegeta

Sestavine

– 500 g čebule
– 250 g rumenega in oranžnega korenja
– 250 g peteršilja
– 100 g stebelne zelene
– 250 g soli
Priprava

1. Vse sestavine zmiksamo v multipraktiku in mešanico pustimo počivati 24 ur, da zelenjava spusti vodo.

2. Nato vse skupaj zelo dobro odcedimo (najbolje s pomočjo gaze) in nadevamo v kozarčke za vlaganje ter jih dobro zatesnimo.

»Suha« vegeta

Sestavine

  • 500 g korenja
  • 250  g čebule
  • 400 g peteršiljeve korenine
  • 400g zelene
  • 1 por
  • peteršilj
  • listi bazilike

Priprava

1. Vso zelenjavo in zelišča narežemo na jullien, čim bolj tanko.

2. Nato pečico segrejemo na 50 stopinj Celzija in vse skupaj na pekaču, obloženem s papirjem za peko, sušimo nekaj ur, odvisno, kako majhne koščke nam je uspelo narezati. Vsake toliko zelenjavo in zelišča malce premešamo.

3. Ko so koščki čisto suhi, jih zmeljemo v multipraktiku, da dobimo skoraj prah in jih shranimo v kozarčkih s pokrovčki, ki tesnijo.

Opomba: Pri mokri vegeti moramo paziti, da jo zajemamo s čisto žlico, da se v kozarčku ne bi pričela razvijati plesen. Pri suhi vegeti pa moramo biti pozorni, da je zelenjava res suha, saj bo samo tako dolgo počakala in se ne bo pokvarila.
Preberite še: Pražen krompir: zares vse podrobnosti, ki jih morate poznati

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana