Tako shranite gobe, da bodo zdržale kar najdlje

Če ste prosti čas med koncem tedna izkoristili za gobarjenje, vam bodo spodnji nasveti gotovo prišli prav.

V gozdu nam je jesen že postregla s kostanjem, dežja pa so se v naravi razveselile tudi gobe. Konec tedna ste mnogi izkoristili za nabiranje marel, jurčkov in drugih vrst. Iz njih lahko pripravimo odlične gobove jedi, če vseh ne moremo zaužiti takoj, pa jih je pametno shraniti tako, da bodo držale kar najdlje.

Gobe so tesno povezane z vlago in pri njihovem shranjevanju moramo biti na slednjo izjemno pozorni. Ko jih prinesemo domov (tudi tiste iz trgovine), lahko na trenutek, ko jih vržemo v lonec, počakajo tudi do tedna dni, a le, če jih previdno shranimo. Prvo pravilo je, da jih pregledamo in odstranimo poškodovane ali sluzaste dele. Tam se bodo namreč najhitreje pokvarile.

Preberite tudi: Katarina Grabnar Apostolides: Tudi z užitnimi gobami se lahko zastrupimo

Ne v predal s sadjem in zelenjavo

Nato jih je najbolje shraniti v papirnato vrečko. Nekateri priporočajo tudi plastično, a v njej se bo hitreje pričela nabirati vlaga, prednost papirnate pa je predvsem to, da bomo mokroto na njej takoj opazili. Ko se zgodi slednje, vrečko nemudoma zamenjajmo. Gobe v papirnati vrečki pa je najbolje hraniti v hladilniku. A ne v predalu s sadjem in zelenjavo, saj je tam okolje preveč vlažno. Raje jih postavite na polico, kjer je bolj zračno.

Kako pa je z gobami, ki jih kupimo v trgovini in so že pakirane v embalaži? Navadno jih dobimo v plastični košarici, ki je pokrita s folijo. Pomembno je, da sta obe luknjasti, zato tudi vi, če boste folijo odstranili in porabili na primer le polovico gob, novo folijo, s katero jih boste prekrili, naluknjate.

Kot smo že omenili, so gobe in vlaga izjemno povezani, zato moramo biti pazljivi tudi pri umivanju. Namakanje ni priporočljivo, saj bodo vpile vodo. Svetujemo, da jih zato le na hitro sperete, nato pa osušite v vrteči posodi za odcejanje solate. Če tega nimate, si lahko pomagate tudi s papirnatimi brisačkami.

Gobe lahko seveda tudi zamrznete, na našem portalu pa smo pred časom postregli s še eno idejo, kako jih shraniti, da bodo uporabne celo leto. Preverite tukaj, spodaj pa naštevamo še tri recepte, ki vam bodo, če ste imeli v gozdu srečo, gotovo prišli prav.

Gobova juha s krompirjem in slanino
Gobov kari s popečenim brokolijem
Preprosta ričota iz ješprenja in gob po receptu Gordona Ramasaya
Preberite še: Najboljši nasvet, kam z vsemi gobami, ki ste jih nabrali v gozdu

Fotografija: CentralITAlliance/Getty Images

 

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed