Tako shranjene češnje bodo najdlje ostale hrustljave

Koliko časa pa češnje ostanejo sveže pri vas?

Obilica češenj, ki jih je v tem času mogoče nabrati na domačem vrtu ali v trgovini, je že priklicala poletje. Sladki sadeži so eden najslajših poletnih prigrizkov. Poznamo rdeče, črne in druge sorte češenj. Vsak ima svojo najljubšo, vsaka izmed njih pa je seveda najboljša, če je sveža. No, češnje ne slovijo ravno po svojem neskončnem roku trajanja, saj kaj hitro, ko jih poberemo z drevesa, postanejo mehke, zgnijejo ali celo splesnijo. Ravno zato moramo biti pozorni, da jih pravilno shranjujemo. Če boste upoštevali spodnje nasvete, bodo vaše češnje počakale tudi dlje od enega tedna!

Prepovedano sonce

Več sonca, kot so bile deležne češnje na drevesu, slajše so. A ko jih enkrat utrgamo, češnje potrebujejo temo. Shranjevati jih moramo torej tako, da se na veliko izognemo sončni svetlobi. Najbolje jih je shranjevati v čisti temi. Sončna svetloba bo namreč češnje zmehčala in posušila.

Nizke temperature

Češnje ne bodo zdržale dolgo na sobni temperaturi, hraniti jih moramo namreč na hladnem. Na sobni temperaturi jih lahko pustimo le nekaj ur, najdlje pa do dveh dni. Če pa jih pospravimo v vrečko za zamrzovanje in jih postavimo v hladilnik, lahko podaljšamo uporabnost tudi do dveh tednov. Celo hrustljave bodo ostale!

Ločite jih od ostale vsebine hladilnika

Češnje se močno navzamejo vonjav okolice, zato jih morate v hladilniku shranjevati ločeno od drugih živil. Če ne želite, da bi imele vonj in posledično tudi okus po ostanku obare, ki jo hranite na eni od polic, ali pa po čebuli in česnu, ki sta shranjena poleg, morate češnje zamejiti tako, da jih pospravite v posebno stekleno posodo ali zatesnjeno plastično vrečko.

Ne umivajte jih

Čeprav marsikatero sadje operemo takoj, ko ga prinesemo iz trgovine, pri češnjah to ni najboljša ideja. Ti rdeči sadeži namreč dobro absorbirajo tekočino in če jih bomo oprali ter shranili, se bodo prej pokvarili. Češnje torej vedno operite šele tik pred tem, ko jih pojeste.

Zamrzovanje

Ker so češnje tako okusne in sezonske, jih ponavadi kaj hitro zmanjka. Če pa vas je domači sadovnjak letos razveselil z obilno zalogo, jih je dobro shraniti v zamrzovalnik. Najprej se odločite, ali jih boste prej razkoščičili ali ne. V prvem primeru si lahko pomagate s tem videom, kako jih najhitreje razkoščičiti. Nato jih zložite na pladenj, obložen s papirjem za peko. Med posameznimi češnjami pustite malce prostora, da se ne dotikajo. Ko zamrznejo, jih pretresite v vrečko za zamrzovanje in pospravite nazaj v zamrzovalnik.

Preberite še: VIDEO: Najlažji način za razkoščičevanje češenj

Fotografija: Tanjichica7/Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed