Takšne bučke bodo veliko bolj okusne

Če obdelujete samo kvadratni meter vrtička, imate v tem času nekaj manj prijateljev: ljudje se vas izogibajo, ker jih skoraj gotovo nadlegujete s svojimi domačimi bučkami. Ali ni hecno, kako ta najbolj dolgočasna med zelenjavami vedno tako noro rodi? Imamo rešitev.

No, ampak bodimo pošteni: čeprav so poletne bučke po okusu precej brez značaja, pa so skoraj nepogrešljive v raznih juhah, ki jim dajejo gostoto in z njo občutek, da smo se »bolj« najedli, kot če bi srkali bistro različico. Taka juha je sama od sebe tako nevtralnega okusa, da jo bo že drobno zelišče infuziralo in preobrazilo v »zeliščno«. Veliko ljudi bučke polni ali jim dodaja okus tako, da jih temeljito opečejo na odprtem ognju ali žaru ali jih »okrepijo« s cvrenjem, ko iz njih delajo sicer zelo okusne ocvrte polpete. Spet tretji jih dajejo v kislo marinado, esabeche.

Priporočamo še: VIDEO: Najboljše polnjene paprike iz pečice

Hibridi brez okusa

Smola z bučkami je, da se večinoma srečujemo s sodobnimi hibridnimi sortami, ki so namenjene temu, da dajejo čim večji in čim bolj izenačen pridelek, nihče pa se očitno ne ukvarja z okusom. In od tod težava z domačo pridelavo: pridelek je hitro prevelik, če nam je ob njem dolgčas.

Kdor pa bi imel možnost pokusiti več različnih surovih bučk, bi potrdil: tudi tu se najde razlika v okusu. Mi vam predstavljamo tri, ki jih gojimo doma in nam leto za letom dokazujejo superiorno gastronomsko vrednost. Vse tri pa so stare, izvorne sorte.

Od teorije do prakse: Bučke: TOP 30 receptov, ki vas bodo navdušili

Tromboncino

Prva prihaja iz italijanske Ligurije in je resna posebnica: tromboncino je sicer muškatna buča – če bi jo pustili, bi zrasla meter dolga, je pa to tista bučka, ki ima dolg tanek vrat in bučko na koncu. Mi vam svetujemo, da jih trgate in uporabljate kot poletne, kajti njihovo meso je veliko bolj hrustljavo in ima malo pridiha okusa po artičokah. Dobro obrodijo, potrebujejo pa nekaj več prostora kot poletne bučke, ki so ponavadi grmičaste. Ta sorta bo za vse recepte, pri katerih nočete, da se bučka razpusti v nekakšno omako.

Patišonke

Na drugi strani spektra so vse patišonke, bučke, ki po obliki spominjajo na leteče krožnike. Teh nikoli ne pustite, da zrastejo več kot pet centimetrov. Njihov okus je oreščkast, najbolje pa se obnesejo dušene v sopari in samo zalite z dobrim oljem, česnom, peteršiljem. Tudi bodo bolj hrustljave, saj imajo največ zunanje lupine glede na količino notranjega mesa. Če vam preveč zrastejo, dvignite roke od njih in se sprijaznite, da bodo za dekoracijo.

Oblika zucchinov

Za nežen in kremast okus vedno izberite bučke, ki so po obliki podobne običajnim zucchinom, ampak sončno rumene barve. Tudi te tako noro in zgodaj rodijo, da jih bo treba razdajati, vendar jih bodo ljudje vzeli bolj naklonjeno, ker vseeno delujejo nekoliko eksotično in celo malce veselo.

Namig: zephyr in ball

Ker imamo vseeno največ možnosti, da posadimo ali kupimo sodobne kultivarje: na gredi se najbolj obnese sorta zephyr, ki je odličnega okusa, ne napade je prehitro pepelasta plesen in dobro rodi. Če pa ste med tistimi, ki bučke predvsem polnijo, pri sortah iščite besedo ball: ta označuje okroglo obliko, najdemo pa tako zelene kot rumene. Tudi te so grmičaste in ne smemo jih pustiti, da rastejo do polne velikosti, ker potem rastlina ne ustvarja novih plodov.

 

Fotografije: Getty Images

Preverite še: VIDEO: Najboljše polnjene paprike iz pečice
Preberite tudi: Kako skrbeti za kuhalnice
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed