Te poletne zelenjave ne smete hraniti v hladilniku

Ste vedeli, da ta zelena in osvežilna sestavina pravzaprav sodi med sadje?

V poletnih mesecih je na vrtu vsak dan nekaj novega. Jagode in češnje smo že pobrali, trenutno pa so v sezoni jagodičevje, paprike in še bi lahko naštevali. V vročih dneh na vrtu rastejo tudi kumare, ki jih lahko porabimo v omaki, solatah ali pa surove zmešamo v vrč vode, da ima slednja bolj osvežilen okus in tako dobimo krasen poletni napitek.

Kumare so zelo vsestranska zelenjava, ki pa, kot piše hrvaški Index.hr, po mnenju botanikov sploh ne sodi med zelenjavo. Botanično v resnici spada med sadje, vsebuje pa tudi veliko vode, zato je pomembno na kakšni temperaturi kumare hranimo.

Verjetno se vam zdi najbolj logično, da kumare hranimo v hladilniku. Tako so vedno hladne, takšne pa se še najbolj priležejo v pijači ali solati. A v resnici hladilnik ni najboljše mesto za hrambo kumar. Tam namreč izgubijo okus in hrustljavo teksturo. To se zgodi, če kumare hranimo na temperaturi, nižji od 10 stopinj Celzija.

Ne v hladilniku, a v pravi družbi

Najbolje je, da kumare hranimo pri sobni temperaturi, tako kot večino sadja. A ker gre za precej krhke plodove, je pomembno tudi, kateri sadeži so pospravljeni v bližini. Da bodo kumare zdržale kar najdlje, je pomembno, da jih nimamo v bližini sadja, ki oddaja plin etilen, saj ta spodbuja zorenje. Etilen oddajajo na primer banane, jabolka, paradižnik in drugi sadeži. Slednje lahko zato uporabimo takrat, ko želimo, da bi določeno sadje ali zelenjava prej dozoreli. Če si želimo, da bi hitro dozorel na primer avokado, ga skupaj z banano ali jabolkom shranimo v vrečki. Kaj hitro bo pripravljen na uživanje, čeprav bi brez pomoči etilena morda postal zrel šele čez nekaj dni.

Kumar tako ne hranite v hladilniku, prav tako pa jih odmaknite stran od banan, jabolk in podobnih sadežev. Najbolje je, da jih hranite v shrambi, ki je po možnosti še temna.

Preberite še: TOP 3 osvežilne solate s kumarami

Fotografija: Getty Images/Anikona

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed