Te poletne zelenjave ne smete pospraviti v hladilnik

Ste vedeli, da ta zelena in osvežilna sestavina pravzaprav sodi med sadje? Ker vsebuje kar nekaj vode, je pomembno, pri kakšni temperaturi jo hranimo.

V poletnih mesecih je na vrtu vsak dan nekaj novega. Jagode in češnje še nabiramo, kmalu nas bodo razveselile paprike in še bi lahko naštevali. V vročih dneh na vrtu rastejo tudi kumare, ki jih lahko porabimo v omaki, solatah ali pa surove zmešamo v vrč vode, da ima slednja bolj osvežilen okus.

Kumare so zelo vsestranska sestavina, ki po mnenju botanikov sploh ne sodi med zelenjavo, temveč spada med sadje. Vsebujejo pa tudi veliko vode, zato je pomembno, pri kakšni temperaturi jih hranimo.

Verjetno se vam zdi najbolj logično, da sodijo v hladilnik. Tako so vedno hladne, takšne pa se še najbolj priležejo v pijači ali solati. A v resnici hladilnik ni najboljše mesto zanje. Tam namreč izgubijo okus in hrustljavo teksturo. To se zgodi, ko jih pustimo na temperaturi, nižji od 10 stopinj Celzija.

Priporočamo: To je trik, ki bo izboljšal prav vsako kumarično solato

Ne v hladilniku, a v pravi družbi

Najbolje je, da kumare hranimo pri sobni temperaturi, tako kot večino sadja. A ker gre za precej krhke plodove, je pomembno tudi, kateri sadeži so pospravljeni v bližini. Da bodo zdržale kar najdlje, je ključno, da jih nimamo v bližini sadja, ki oddaja plin etilen, saj ta spodbuja zorenje. Tega oddajajo na primer banane, jabolka, paradižnik … Slednje lahko zato uporabimo takrat, ko želimo, da bi določeno sadje ali zelenjava prej dozoreli. Če si želimo, da bi hitro dozorel na primer avokado, ga skupaj z banano ali jabolkom shranimo v vrečki. Kaj hitro bo pripravljen na uživanje, čeprav bi brez pomoči etilena morda postal zrel šele čez nekaj dni.

Kumar tako ne hranite v hladilniku, prav tako pa jih odmaknite stran od banan, jabolk in podobnih sadežev. Najbolje je, da jih imate v shrambi, ki je po možnosti še temna.

Preberite še: TOP 3 osvežilne solate s kumarami

Fotografija: millann/Getty Images

Povzeto po: Index.hr

Deloindom: 6 idej, kako pričarati slog počitniške hiše
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana