Tegobe vlaganja: Polniti v stare kozarce in s starimi pokrovčki?

Brez težav, vendar s premislekom in natančnostjo.

1. Skrbno ločujmo kozarce za sladke in slane ali kisle shranke

Vonj po kislem se namreč pogosto obdrži tudi po večkratnem pomivanju. Vso steklovino vedno skrbno pomijem, da na njej ni starih nalepk, saj marelična marmelada z vaniljo 2014 v kozarcu z odškrbljeno nalepko rdeča pesa 2009 ni ravno pojem kulinarične elegance.

2. Kdaj pokrovček zavržemo?

Vsak pokrovček, ki smo ga odprli na silo, zavržemo brez milosti, prav tako vsakega, ki je umazan, znotraj obarvan, zarjavel in je starejši od treh let. Sčasoma tesnilo gotovo popusti in mogoče je celo, da se na njem izoblikuje zelo trpežna populacija mikroorganizmov, ki nam kvarijo izdelek. Kdor uporablja patentne kozarce, mora vsako leto zamenjati tesnilo.

3. Priprava steklovine

Vse nove in stare kozarce ter steklenice in pokrovčke pred polnjenjem prekuhamo, pri čemer steklovino toplot­no učvrstimo in hkrati uničimo mikroorganizme, ki so se morda namnožili od prejšnjega čiščenja. To najlaže naredimo tako, da jih postavimo narobe obrnjene v visok lonec z malo vode, pokrijemo in segrejemo do vrenja. Nato zmanjšamo ogenj in pustimo pokrite v pari vsaj 10 minut. Kozarce, predvsem višje, ki ne gredo v lonec, in steklenice lahko steriliziramo v pečici pri 100 stopinjah Celzija (10 minut).

4. Pasterizacija

Ločimo pasterizacijo v pasterizatorjih ali v vodni kopeli v pečici, vedno bolj pa se uveljavlja vroče polnjenje, kar pomeni, da polnimo vročo vsebino v vročo steklovino in takoj zapremo z vročimi prekuhanimi pokrovčki. Delo je precej hitrejše in preprostejše, ohrani se tudi več hranilnih snovi, čeprav tega postopka ne moremo uporabiti za prav vsako živilo. Višnjev in breskov kompot je še vedno najlaže konzervirati po starem, v kozarcih v kopeli.

Priporočamo še: Deset zlatih pravil vkuhavanja kompotov

Fotografija: Thinkstock

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed