Teh napak nikakor ne smete početi pri shranjevanju sira

Čeravno ne prisegate na vegansko prehrano, v hladilniku gotovo hranite vsaj eno vrsto sira, kajne?

Čeprav je sir popolnoma vsakdanje živilo, ga marsikdo shranjuje nekoliko brezbrižno. Različne vrste namreč zahtevajo posebno obravnavo, da ohranijo pravo teksturo, aromo in okus. Nekateri načini shranjevanja lahko siru namreč uničijo vse troje, hkrati pa krajšajo njegov rok trajanja. Spodaj preverite, katerih napak ne smete zagrešiti pri shranjevanju sira.

Preberite tudi: 5 slovenskih sirov, ki jih morate spoznati

Plastična folija

Čeprav v večini delikates sir najdete zavit v plastično folijo, takšno shranjevanje ni najboljša ideja. Neprodušna folija namreč sir duši, da počasi izgublja okus, znotraj ovoja pa zadržuje vlago, kar spodbuja plesen.

Aluminijasta folija

Tudi aluminijasta folija ni najboljša rešitev za ovijanje sira. Večina vrst sira namreč vsebuje sol in kislino, ti dve pa lahko z aluminijem reagirata in siru pustita kovinski okus.

Sir ne diha

Mnogi sir hranijo zaprt v neprodušno zaprte plastične posode. A sir, sploh če sodi med mehkejše sorte, mora dihati, zato ga ni dobro zapreti v plastično škatlo. Trši siri naj bodo tako hranjeni z dobro zatesnjenim pokrovom, med tem ko mehkejše hranite v pol zaprti posodi, ali takšni, ki ima majhne luknje.

Pustili ste ga izven hladilnika

Če sir kakšno uro ali dve počaka na kuhinjskem pultu, ne bo hudega, saj ga moramo pred postrežbo vedno pustiti na sobni temperaturi, da razvije okus. A če ste končali s prigrizki, preostalega sira nikakor ne pustite na pultu čez noč. Lahko se namreč pokvari.

Hranite ga ob živilih z močnim okusom ali vonjem

Sir ima lahko nežen ali močan okus, prav tako pa ga imajo druga živila v hladilniku. Če sir hranite preblizu takšnih živil, se lahko navzame vonja in okusa. Tako boste izgubili tisto aromo sira, katero ste si sicer želeli okusiti.

Hranite ga v hladnem delu hladilnika

Vsi prostori v hladilniku niso enako hladni, sir pa ne sodi v najhladnejšega. Gre namreč za občutljivo živilo, sploh, ker je nastal s pomočjo »živih bitij«, moramo zanj pripraviti posebno okolje. Optimalna temperatura za shranjevanje je med 1 in 3 stopinjami Celzija. Prav tako ga ne hranite v zamrzovalniku, saj bo izgubil pravo teksturo.

Ne zamenjate ovoja, ki ste ga dobili v trgovini

Ko pridete domov iz trgovine, je najbolje, da sir odvijete iz folije, v kateri je bil zapakiran, ter ga shranite na novo. Tako ga prezračite in mu podaljšate rok trajanja. Prav tako vsega sira ne hranimo na isti način. Trdi siri potrebujejo manj zraka, medtem ko morajo biti zelo mehki siri, na primer mocarela, hranjeni v tekočini, v kateri ste jih kupili, sicer se posušijo.

Vse sire hranite skupaj

Napaka. S plesnivimi siri seveda ni nič narobe, če je plesen plemenita. A kljub temu gre za plesen, ki se bo razširila, če bo imela to možnost. Če torej ne želite iz vseh sirov, ki jih imate v hladilniku, napraviti gorgonzole, priporočamo, da jih hranite narazen.

Sir ovijte v poseben ovoj

Sir je najbolje shranjevati ovit v papir za sir, takšen, v kakršnega vam ovijejo sir v pravih delikatesah. Ta ima dva sloja, eden je plastičen, drugi pa papirnat. Plastika na zunanji strani preprečuje, da bi se sir posušil, papir pa preprečuje, da bi se dotikala sira. Tako je okolje za sir ravno prav vlažno, kljub temu pa ga zaščitimo pred vdorom zraka. Če takšnega ovoja nimate, lahko enak učinek dosežete s povoskanim papirjem oziroma papirjem za peko.

Priporočamo še: Buče: TOP 15 receptov

Vir: Insider
Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed