Temelji dobre bolonjske omake

Bolje rečeno bolonjskega raguja, kajti tako bogata jed res ne more biti zgolj omaka.

Pred časom je naša novinarka Špela Ankele obiskala Italijana Massima Maxxa Panizzarija, ki ima skupaj s partnerico Eriko de Vecchi na Trubarjevi ulici v Ljubljani kotiček s svežimi testeninami in drugimi italijanskimi dobrotami, poimenovan Raw Pasta Bar. (Mimogrede, te dni sprejemata tudi naročila za italijanski paneton.) Povprašali smo ju, kako skuhati bolonjski ragu, da bomo zares navdušeni, katere so posebnosti in morebitne napake, ki jih počnemo.

Bolonjski ragu, kot ga morate poznati

Ena od posebnosti raguja po bolonjsko je ta, da ne vsebuje veliko paradižnika, temveč je bogat z mesom: mleto govedino, svinjino ter slanino.

Sestavina, ki nas je med branjem originalnega recepta presenetila, je mleko, a to bo meso zmehčalo, zato ga nikar ne izpustite.

Ponudi se ga z različnimi testeninami – razen s špageti –, vsekakor najbolj tradicionalna kombinacija pa je z jajčnimi tagliatellami ali pappardellami, takšen ragu je skupaj z bešamelom tudi del lazanje.

Italijan ne bo jedi nikoli poimenoval bolonjska omaka, kajti zanj je to izključno ragu: »Beseda ragù izhaja iz francoščine – ragôut oziroma ragoûter pomeni spodbuditi apetit.«

Pravi bolonjski ragu terja dolgotrajno kuhanje, tudi do 12 ur. Danes je ta recept bolj za nedeljsko ustvarjanje.

Maxx Panizzari nam je narekoval originalni recept, ki ga najdete TUKAJ. Če boste pozorno sledili vsem korakom, boste presenečeni, je obljubil.

Priporočamo še: Sirov krompir iz pečice, ki se ga ne boste naveličali

Naslovna fotografija: Olga Mazyarkina/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana