To je burek, ki so ga jedli na poroki Ane Roš

Burek Olimpija se vsake toliko časa zavihti v ospredje, letos že kar na začetku leta: jedli so ga na poroki chefinje, ki sicer kuha za dve Michelinovi zvezdici.

Takole je bilo: organizatorka poroke Ane Roš in Urbana Stojana Petra Aršič je kak mesec pred velikim dogodkom poklicala v Burek Olimpija in naročila 24 hlebcev burekov. Kot smo izvedli ta teden, so jih že v jutranjih urah, torej za najbolj vztrajne žurerje, dostavili na Litostrojsko svatom, med katerimi so bili mnogi znani obrazi.

Mogoče vas zanima: Na krožnikih silvestrske poroke Ane Roš je bila ulična hrana, ponudili pa so tudi te tri jedi, ki so nas popolnoma presenetile.

Od leta 1979

Pa je sicer to razširjena navada, da Burek Olimpija, ki v glavnem mestu vztraja že od leta 1979, naročeno tudi dostavi? Večje količine vsekakor; pred novim letom je tako na različne naslove potovalo več tisoč burekov, med drugim h gostinski družini Jezeršek, ko je ta priredila novoletno zabavo, ter številnim drugim podjetjem in družbam.

Omenili smo že mesnega in sirnega, tistega z okusom pice pa ne. Urbana legenda pravi, da naj bi ga izumili prav v poslovalnici Bureka Olimpija na Slovenski 58 ob osamosvojitvi Slovenije. Vse drugo pa je zgodovina, ob čemer lahko dodamo, da je prav ta okus danes stalni spremljevalec tovrstnih poslovalnic s hitro prehrano tako Sloveniji kot za mejami naše domovine.

In še nekaj zanimivosti: pred petimi leti so zasnovali, v sodelovanju z raperjem Rokom Terkajem, burek s konopljinim testom. Danes ga, tako kot denimo tistega s tartufi ter premium različico z mozarelo, pelati in baziliko, prodajajo samo občasno. Očitno pa še zanimivo, kajti letos nameravajo narediti serijo burekov z izbranimi chefi iz Slovenije in tujine.

Kateri okusi so najbolj priljubljeni? »Ugotavljamo, da je zvečer največ zanimanja za picaburek, zjutraj pa gresta bolj v slast sirni in jabolčni, takoj za njima pa tudi mesni, špinačni in krompirjev,« povzamejo.

Burek ali sirnica?

Če obožujete bureke in mislite, da veste vse o tej slastni hrani, pa morda še lingvistično pojasnilo. Dilemo o tem, ali je burek zgolj mesni ali je ta lahko tudi sirni, so nam razložili takole: »Samo v Bosni rečejo burek zgolj takrat, ko imajo v mislih mesni nadev. Povsod drugod na Balkanu in v tujini ima lahko tudi druge nadeve, denimo sirni, špinačni, krompirjev …« Sicer pa še več lingvističnih in drugih podrobnosti iz sveta bureka lahko najdemo v doktoratu Jerneja Mlekuža z naslovom Burek.si?!.

Je tudi vas zamikalo, da bi si privoščili burek ali sirnico? Posneli smo video, v katerem se boste to jed naučili narediti kar sami. Prispevek si oglejte TUKAJ.

Neverjetnih šest milijonov

Burek Olimpija ima danes v prestolnici tri poslovalnice – poleg matične na Bavarskem dvoru nasproti hotela Intercontinental sta tu še poslovalnica na Rimski in ona na Celovški cesti. Dober glas o tem bureku je po ljubljanskih ulicah ponesla tudi dobrodelna nota. Kot so nam pojasnili, se je začelo povsem spontano, saj so želeli dobro vračati okolju in dobrim ljudem. »Začeli smo z bureki za prijatelje, poskrbeli za letne štipendije za mlade športnike in izpeljali še nekaj drugih dobrodelnih akcij, vendar so to stvari, o katerih niti ne želimo preveč govoriti, saj se nam zdijo nekako logične in spontane.«

Sicer pa še ena podrobnost, ki sega v sam začetek te ljubljanske institucije: ste vedeli, da so na samem začetku poleg bureka, ki se je kasneje prelevil v osrednji izdelek, prodajali tudi slaščice? Pa še to: do danes so prodali že prek šest milijonov kosov te jedi, ki bi ji nemara lahko rekli kar ultimativna ulična hrana naših krajev. Naj gredo Michelinovi inšpektorji letos še po burekdžinicah – leta 2018, ko so spravljali skupaj prvi vodnik za Bangkok, so že takoj dali eno zvezdico lokalu z ulično prehrano Jay Fai. Zakaj pa ne?

Vlečeno testo: to pa res morate znati narediti. Osnova, ki jo moramo obvladati, da bomo pripravili najboljše zavitke, pite in druge jedi iz vlečenega testa. TUKAJ najdete video recept.
Preberite tudi: Žganci: tako jih boste končno znali skuhati

Fotografije: Dejan Javornik

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana