To je razlog, zakaj je vanilja tako draga

Strok vanilje.

Skoraj vsak recept za slaščice nam naroča, da sestavinam v posodo dodamo še vaniljo.

Če veliko pečete, imate doma gotovo na zalogi vaniljo. Bodisi uporabljate tisto v pasti, ekstraktu, sladkorju ali v stroku, brez nje verjetno zelo redko spečete biskvit ali kakšno drugo pecivo. Pa sploh veste, kaj je vanilja?

To, da gre za začimbo, ki omamno lepo diši po sladkem, vemo vsi. Na vprašanje, kje ta dragocenost raste, pa verjetno ne znaste odgovoriti, kajne? Velikokrat slišimo in preberemo o strokih vanilje. Na hitro bi jih seveda lahko primerjali z rožiči ali fižolom, a vanilja nikakor ne sodi med stročnice. Pravzaprav gre za sadež, ki zraste na posebni cvetlici, ki izvira iz Mehike. Gre za vrsto kukavičevk, ki so podobne orhidejam. Danes večino vanilje, ki se prodaja po celem svetu, proizvedejo na Madagaskarju, ki leži v Indijskem oceanu.

Preberite tudi: To je razlog, zakaj so masla iz drugih oreščkov toliko dražja od arašidovega
Vanilja.
Vanilja.

Ena najdražjih začimb na svetu

Sedaj vemo, od kod vanilja izvira, še vedno pa nimamo odgovora na vprašanje, ki se nam porodi vsakič, ko pred njo stojimo v trgovini. Le zakaj je ta sladka začimba tako draga? Kot smo zapisali, je kar 80 odstotkov proizvedejo na majhnem ozemlju enega otoka. Ker jo morajo pridobivati, skrbeti zanjo ter jo obirati ročno, njena pridelava zahteva kar nekaj pridnih rok, časa in potu. Trgatve so nadvse naporne in vsi ti razlogi botrujejo visoki ceni, ki jo na koncu odštejemo v trgovini. Vanilja je tako zaradi svoje eksotičnosti druga najdražja začimba na svetu. Takoj za žafranom.

Vanilja ima precej močno aromo, a če jo mešamo z drugimi sestavinami, moramo biti pozorni na njeno količino, če želimo, da jo na koncu občutimo ob grižljaju sladice. Kako torej vemo, kdaj uporabiti vaniljev strok, kdaj poseči po vaniljevem sladkorju in kdaj kupiti ekstrakt?

Ekstrakt ali strok?

Izbira oblike vanilje je odvisna od tega, kaj želite z njo doseči. Če si želite nežnega okusa, na primer odišaviti stepeno smetano, priporočamo izbiro prave vanilje iz stroka. Če pa pečete piškote z različnimi dišavnicami, brez težav v testo dodate ekstrakt ali vaniljev sladkor. Enako velja za biskvite in torte.

Mi najraje prisegamo na naravno ter se ekstraktom izognemo, če se da. Naravni je sicer pridobljen s pomočjo alkohola in ne vsebuje umetnih arom, a strok je le strok. Sploh, če gre za burbonsko vaniljo, mmm. Vsekakor pa bo koristno, če si zapomnite tole. En strok vanilje je približno ekvivalenten eni vrečki vaniljevega sladkorja oziroma eni čajni žlički vaniljevega ekstrakta. Kaj od tega boste uporabili, pa je odvisno, kaj imate pri roki.

Preberite še: Vsi triki, ki jih morate poznati, ko pripravljate snežene kepe

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana