To je razlog, zakaj bananinih olupkov ne vržemo v smeti

Naj vas že na začetku opozorimo, da se vam bo tale recept zdel nadvse čuden. Tudi nam se zdi, a smo ga vseeno želeli podeliti z vami.

Banana je eden izmed najbolj pogosto kupljenih sadežev pri nas, zaradi svoje kaloričnosti in praktičnosti pa je nadvse priljubljena tudi v svetu. Kljub temu da bananovec pri nas ne uspeva, sadeže najdemo v vsaki živilski trgovini. Privoščimo si jih za zajtrk ali malico, včasih celo za večerjo. Ker jih pojemo veliko, se bananini olupki kar kopičijo. Pa jih res ne bi mogli na kakršen koli način uporabiti?

Priporočamo: Poglejte, kako se paradižnikovega olupka znebi eden najbolj priznanih chefov na svetu

Na portalu The Kitchn pravijo, da lahko z njimi počnemo marsikaj. Reciklirati jih je mogoče kot gnojilo za rože, če olupke nekaj časa namakamo v plastenki vode, na primer. Naleteli pa smo tudi na idejo, ki nas je, po pravici, malce sezula. V članku namreč predlagajo, da lahko iz bananinih olupkov naredimo odličen in zdrav nadomestek slanine.

Če ste ob zgornjih besedah debelo pogledali in si pravkar mislite, da smo malce nori, vas popolnoma razumemo. Vseeno pa nas zanima, kako se obnese tale čudni recept. Priporoča ga namreč tudi nadvse znan kulinarični bloger Charles W. Hunter, ki ga mnogi poznajo pod imenom Salted Table. Trdi, da naj bi bil končni rezultat po okusu zelo podoben pravi pečeni slanini. Vas zanima, kako ga pripravi?

Bananine olupke najprej povalja v marinadi, ki jo pripravi iz mešanice sojine omake, worchestershirske omake, sladkorja in tekoče arome dima. Ko se arome dobro vpijejo, olupke postavi na hladno ponev in jih prične segrevati, da karamelizirajo. Ko vse skupaj postane hrustljavo in dobi slaninasto rjavo barvo, je jed končana. Kako je videti končni rezultat, si lahko ogledate spodaj.

Če se boste recepta slučajno lotili, bomo izredno veseli, če se nam javite in poročate o tem čudnem podvigu. Seveda pa naj vas ob tem še opozorimo, da uporabite samo olupke bio banan, ki niso škropljene.

Preberite še: Krompirja nikoli ne smete shranjevati zraven te sestavine

Fotografija: FotoCuisinette/Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana