To imejte vedno na zalogi v zamrzovalniku

Takšna zaloga vas bo rešila iz marsikatere kuhinjske zagate.

Zamrzovalnik je nadvse praktičen za shranjevanje takšnih in drugačnih živil. V njem je vedno koristno hraniti nekaj mesa, zelenjave in drugih sestavin, ki jih lahko takrat, ko ne moremo ali pa nimamo volje skočiti v trgovino, izkoristimo za pripravo okusnega obroka.

Kaj morate imeti na zalogi, je odvisno od tega, kaj najraje jeste. Obstaja pa trik, ki je koristen za vsakega gospodinjca in gospodinjo. Z njim boste namreč marsikdaj rešili kuhinjsko zagato, poleg tega pa vam bo takšno ravnanje v kuhinji prihranilo kar nekaj denarja. Pa tudi slaba vest, kam z ostanki hrane, bo na ta način zelo elegantno rešena.

Priporočamo tudi: Živila, ki jih je pametno imeti na zalogi, da kuhamo okusno in poceni

»Odpadki« ali dragocene sestavine?

Ne glede na to, kaj v kuhinji pripravljamo, navadno redko porabimo čisto vse sestavine, ki jih narekuje recept. Slednji navadno zahtevajo na primer določen kos mesa. Ali pa določen del zelenjave. Ko na primer pripravljamo porovo rižoto, nam bo na rezalni deski ostal zelen del stebla. Ko pripravljamo piščančje prsi, bodo ostale kosti …

Na zgornje »odvečne« dele živil lahko gledamo kot na kuhinjske odpadke, ki jih po pripravi jedi vedno zavržemo. Večina restavracij in bistrojev pa v njih vidi potencial za nadvse pomembno kulinarično osnovo, ki jo velikokrat potrebujemo v najrazličnejših receptih. Jušno osnovo!

Naš nasvet je torej sledeč. Vsakič, ko vam pri pri pripravi kosila na pultu ostane kakšno steblo zelene, zelenje cvetače, porovo »perje« ali pa tisti del korenčka, ki ga ne boste porabili za izbrano jed, »odpadke« shranite v vrečko za živila in jih postavite v zamrzovalnik. Prav tako naredite z »nečednimi« kosi perutnine, govedine ali drugega mesa (ki prej še ni bilo odmrznjeno, seveda!).

Adijo, nezdrave jušne kocke!

Ko se v zamrzovalniku nabere dovolj zaloge, da z njo napolnite lonec, »odpadkom« dodajte nekaj soli in začimb ter zavrite. Brez vsakega napora boste na ta način pripravili odlično in aromatično jušno osnovo. Ta vam bo nato koristila za pripravo rižot, hitrih zelenjavnih juh (tako jih najbolj preprosto pripraviti), omak in drugih jedi.

Jušno osnovo nato shranite v manjše posodice in vedno je boste imeli na zalogi dovolj, da nadomesti ne tako zdrave trgovinske kocke in druge pripravke, ki navadno poleg osnove vsebujejo tudi mnogo aditivov, ojačevalcev okusa in drugih sestavin, ki sicer pretentajo naše brbončice, nikakor pa ne koristijo našemu telesu.

Preberite še: Spletni hit: Kako pripraviti nizkoenergijski riž iz cvetače

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana