Kaj pomeni sluz, ki jo najdemo v kisu

Se tudi pri vas v steklenici kisa kdaj pojavi čudna sluz? Brez skrbi, prav nič ni nevarna. Pravzaprav je lahko celo koristna!

Gotovo imamo vsi doma vsaj eno vrsto kisa. Z alkoholnim lahko očistimo marsikatero kuhinjsko površino, jabolčni je nadvse zdrav za naše telo, seveda pa ne smemo pozabiti nanj kot začimbo, saj ga prav v ta namen največkrat uporabimo. Ker je kis nadvse nezahteven za hrambo, redko preverimo njegov rok trajanja. Zato pa nas še toliko bolj prestraši, kadar v steklenici zagledamo nekakšno čudno sluz, ki plava v tekočini. Mar to pomeni, da se je kis pokvaril?

Odgovor je negativen. Sluzasta usedlina je namreč skupina bakterij, ki so se razmnožile zato, ker je v kisu ostalo še nekaj alkohola in sladkorja, ki nista do konca fermentirala. Skupek teh bakterij imenujemo matična goba, ki za naše telo nikakor ni škodljiva. Ker ni videti ravno lepo, jo lahko odstranimo tako, da kis precedimo skozi cedilo ali kavni filter. Če nas ne moti, pa jo lahko tudi pustimo v steklenici.

Priporočamo: Kako naredimo kis v 14 dneh

Pripravimo domači kis

Matična goba je precej dober pokazatelj, da je kis naraven. Največkrat se pojavi v kakšnem domačem jabolčnem ali vinskem kisu. Če jo zalotimo tudi v svojem ter imamo nekaj veselja za kuhinjske eksperimente, pa jo lahko tudi s pridom uporabimo. Če sluzasto usedlino, za katero zdaj vemo, da se imenuje matična goba, vlijemo v vino ali domač jabolčni sok, bo začela za nas proizvajati proces fermentacije. Tako bomo domači kis naredili kar na kuhinjskem pultu. Dlje kot bo matična goba v vinu ali soku, bolj aromatičen in močan bo kis. Proces je tako zelo podoben proizvodnji kombuče, matično gobo kisa pa lahko uporabljamo tudi več let.

Kaj pa vi naredite s sluzasto usedlino v kisu? Sporočite nam v komentarjih na našem facebook profilu, prav tako, če vas podrobneje zanima, kako do domačega kisa!

Preberite še: Tako najbolj učinkovito očistimo pečico po praznikih

Fotografija: Getty Images

 

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana